Естонія позбавить українців права на безкоштовний проїзд

Естонія позбавить українців права на безкоштовний проїзд

Українські біженці в Естонії можуть втратити право на безкоштовний проїзд на автобусах повітових ліній. Про це повідомляє портал "Хвиля" з посиланням на постанову міністра у справах регіонів Пірет Хартман.

Естонія надала притулок десяткам тисяч вимушених переселенців з України, які шукали пристань внаслідок вторгнення Росії. Однією із пільг, які отримали біженці, було право на безкоштовний проїзд громадським транспортом територією повітів. Однак уряд Естонії готується позбавити українців цього права. Міністр Хартман обґрунтовує своє рішення тим, що вони вже не потребують таких пільг для адаптації до нових умов.

Згідно з постановою, максимальна ціна квитка на повітових автобусних лініях може складати 10 євро, а вартість проїзного на 30 днів – 150 євро. Українські біженці були виключені з переліку осіб, які мають право на безкоштовний проїзд. Міністр Хартман зауважує, що українці мають ті ж права на соціальні гарантії та субсидії, що й громадяни Естонії, тому їх слід ставити на одну лінію з власними громадянами.

Варто зазначити, що право на безкоштовний проїзд було надано українським біженцям автобусами повітових ліній з 8 березня 2022 року.

Естонія

За останні кілька років українці, які прибули до Естонії, змогли знайти роботу, житло та вивчити естонську мову. Тому міністр вважає, що вони більше не потребують пільг для адаптації та можуть користуватися громадським транспортом на загальних засадах, як і громадяни країни.

Нагадаємо, раніше ми публікували інформацію про отримання посвідки на проживання та громадянство в Швеції у 2024 році.

Читайте також: