Єврокомісія планує перевести оборонну промисловість ЄС у "режим військової економіки" - Reuters

Єврокомісія запропонує Європейському союзу способи стимулювати свою оборонну промисловість

Європейський комісар з питань промисловості Тьєррі Бретон запропонує шляхи стимулювання оборонної промисловості країн ЄС, щоб вона могла перейти в "режим військової економіки" через вторгнення Росії в Україну. Цю ініціативу він представить з пропозиціями по стимулюванню купівлі більшої кількості зброї у європейських компаній та наданню допомоги цим компаніям у збільшенні їх виробничих потужностей. Він також зазначив, що Європа повинна робити більше для свого захисту, незалежно від результату виборів президента США.

"Нам необхідно змінити парадигму і перейти в режим військової економіки. Це також означає, що європейська оборонна промисловість повинна йти на більший ризик за нашої підтримки. У нинішньому геополітичному контексті Європа повинна взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку, незалежно від результату виборів наших союзників кожні чотири роки", - зазначив Бретон.

Війна Росії в Україні змусила багато європейських країн збільшити витрати на оборону, але чиновники ЄС вважають, що суто національні зусилля недостатньо ефективні. Тому вони хочуть, щоб органи ЄС грали більш значну роль в оборонній промисловій політиці. Війна також показала, що європейська промисловість не була готовою до деяких серйозних проблем, таких як раптове збільшення попиту на артилерійські боєприпаси.

Пропозиції Бретона включають створення європейської версії американської схеми іноземних військових продажів, а також пріоритет користування європейським зброєзамовникам під час кризи. Однак, для втілення цих пропозицій в життя необхідно схвалення 27 національних урядів ЄС та Європейського парламенту. Пропозиції також будуть розглянуті НАТО, яка вітає зусилля ЄС, але зазначає, що вони не повинні дублювати чи протирічати роботі альянсу.

Джерело: Українська правда