Ринок перевезення зерна: чому монополізм УЗ не влаштовує бізнес

Ринок перевезення зерна: чому монополізм УЗ не влаштовує бізнес

Ціни на послуги "Укрзалізниці" є непередбачуваними, тому агровиробникам доводиться шукати інші варіанти для перевезення зерна.

Директор компанії "Вантаж" і член логістичного комітету Європейської Бізнес Асоціації, Юрій Щуклін, пише про це у своїй статті на сайті ZN.UA.

Україна має понад 12 тисяч вагонів-зерновозів. Агрохолдинг "Кернел" є власником найбільшого приватного парку зерновозів з 3442 одиниць. У інших агробізнесів середня кількість вагонів становить 100-500. Крім того, є близько 10 тисяч зерновозів у комерційних парках, які здаються в оренду агровиробникам, трейдерам та експедиторам. Також є парк "Укрзалізниці" з 10,9 тисяч вагонів-зерновозів, з яких у робочому стані перебувають 5,7 тисяч вагонів.

Укрзалізниця постійно наголошує, що її діяльність не утискає конкурентів. Вона єдиний оператор, що здійснює перевезення з однієї точки в іншу. Тому вона без конкурентів.

Приватні власники вагонних парків можуть здійснювати перевезення, плануючи їх у системі "Месплан" УЗ. Але будь-який рух приватних парків, навіть доставка порожніх вагонів, контролюється УЗ. Тобто УЗ є головним суб'єктом на ринку перевезень зерна.

Менеджмент УЗ залежить від залучення власних вагонів до перевезень. Але є економічні суб'єкти, які зацікавлені продавати свої вагони дорожче і більше, ніж інші. Вони мають доступ до інформаційної системи, куди інші суб'єкти повинні вносити свої плани перевезень. Це дає можливість коригувати їх наміри, плани і можливості, що не влаштовує бізнес.

Тому великі та середні аграрні бізнеси, які переважно знаходяться в радіусі 250 км від портів і кордонів, розглядають придбання вагонів-зерновозів як альтернативу монополії УЗ. Проте агровиробників хвилює, чи отримають вони вигоди від капіталовкладень у власні вагонні парки.

Читайте також: