Європарламент та Рада ЄС погодили продовження безмитного експорту української сільгосппродукції

Європарламент та Рада ЄС погодили продовження безмитного експорту української сільгосппродукції

Україна продовжить лібералізацію торгівлі з ЄС

Європейський Парламент та Рада ЄС уклали угоду щодо продовження заходів з лібералізації торгівлі для України навіть у контексті агресивної війни Росії. На ще один рік буде продовжено тимчасове призупинення ввізних мит та квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС - до 5 червня 2025 року.

За умови значних порушень на ринку ЄС або на ринках країн-членів ЄС, Комісія матиме можливість вжити швидких дій та запровадити всі необхідні заходи. Окрім того, для окремих видів сільськогосподарської продукції передбачено можливість екстреного призупинення дії угоди та введення мит у разі перевищення обсягу їх імпорту.

Угода посилює незмінну прихильність ЄС до підтримки України перед обличчям жорстокої агресивної війни Росії до її перемоги. Націленість Росії на Україну та її виробництво продуктів харчування також впливає на фермерів ЄС. Парламент почув їх занепокоєння і посилив захисні заходи, які зменшать тиск на фермерів ЄС, якщо вони будуть перевантажені раптовим зростанням українського імпорту" - заявила представниця Європейської народної партії Сандра Калнієте.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: