Євросоюз знайшов рішення, як поставити Україні мільйон боєприпасів

Європейський Союз розглядає можливість закупівлі артилерійських боєприпасів у країн, які не є членами ЄС, для виконання своїх зобов'язань перед Україною, повідомляє Politico.

За даними видання, Франція змушена змінити свою позицію щодо виробництва боєприпасів виключно в Європі через страх, що ЄС не встигне постачити мільйони боєприпасів, які необхідні Україні. Французький дипломат, який залишається анонімним, заявив, що ЄС повинен спершу домогтися березневої мети, але коли це буде неможливо, то буде виважувати інші варіанти.

Це значний зліт від позиції Франції, яка раніше заохочувала країни-члени купувати європейську зброю та боєприпаси.

Бенедикта фон Зехерр-Тосс, керуюча директорка Європейської служби зовнішніх справ з питань миру, безпеки та оборони, заявила, що до березневого терміну ще далеко. І навіть якщо мета не буде досягнута до цього місяця, Україна все одно отримає обіцяні боєприпаси. З її слів, питання полягає в тому, коли саме буде досягнута мета - до березня чи вже в 2024 році.

Дипломат ЄС підкреслив, що головне завдання - забезпечити Україну достатньою кількістю снарядів для відбиття російських атак, а не захищати європейську промисловість. Він заявив, що жодного значення не має, коли саме цей процес відбудеться, інтереси України є найважливішим чинником при вирішенні цього питання.

Президент Латвії також висловив свою підтримку тому, що ЄС повинен купувати боєприпаси та техніку за межами Європи, якщо їх недостатньо для постачання Україні.

Раніше Європейський союз повідомив, що має сумніви щодо можливості передачі Україні мільйона артилерійських снарядів, які були обіцяні. Виробництво прийняло завдання постачати таку кількість снарядів, починаючи з 2024 року, але 40% продукції експортується за межі Європи. Це означає, що Україна отримає менше зброї.