Штрафи та навіть депортація: в українців виникли проблеми з подорожами ЄС

Штрафи та навіть депортація: в українців виникли проблеми з подорожами ЄС

Біженці з України мають проблеми з подорожами країнами ЄС

За останній час біженці з України почали частіше стикатися з труднощами під час поїздок через країни Європейського Союзу. На етапі проходження прикордонного контролю виникають перешкоди через перевищення 90-денного ліміту перебування в зоні ЄС, повідомляє Телеграм-канал "Захист прав Українців. Словаччина".

Українцям пояснили, що Словаччина ще не завершила процес імплементації документів, які б забезпечували безперешкодне пересування по всіх державах Євросоюзу. Відповідний документ, який називається "dočasnе útočisko", розглядається як внутрішній документ Словацької Республіки.

Особи, яким видано цей документ, потрапляють під штрафи або заборони на в'їзд до певних країн, а в гіршому випадку їх депортують.

Іноді біженцям вдається переконати прикордонників, що згідно з Директивою ЄС, 90-денний безвізовий термін "заморожується" з моменту набуття статусу біженця, і особа не порушувала закон. Проте кожна країна Євросоюзу по-різному інтерпретує текст документу.

Тобто, якщо особа має документ "dočasné útočisko" і закінчився безвізовий 90-денний період, вона ризикує мати проблеми. Як розвиватиметься ситуація, залежить від конкретного прикордонника та обставин контролю.

За даними прикордонної поліції Словаччини, з початку року збільшилося число чоловіків з України, які незаконно перетинають кордон.

Читайте також: