Економіка Польщі може постраждати через повернення біженців до України, - Forbes

Економіка Польщі може постраждати через повернення біженців до України, - Forbes

Згідно зі звітом видання Forbes, допомога Польщі у поверненні військовозобов'язаних громадян України на батьківщину може вразити польську економіку. Це станеться через те, що багато українців будуть змушені залишити свої робочі місця.

Також відзначається, що частина призовників намагатиметься виїхати з Польщі, щоб уникнути мобілізації в українську армію.

За даними Forbes, серед понад мільйона українських громадян, які перебувають у Польщі, 371 тисяча є чоловіками призовного віку, які можуть стати об'єктом мобілізації.

Питання щодо подальшої дії тимчасового захисту для українських біженців після 30 червня поточного року залишається невідомим.

Фахівець з легалізації праці Андрій Арканюк вважає, що не варто очікувати раптового масового відтоку українців з Польщі. Однак він зазначає зростаючий інтерес до переїзду в інші країни, такі як Німеччина, Іспанія та країни поза Євросоюзом.

Арканюк також відзначає, що Київ та Варшава уклали угоду про спрощення виконання судових рішень, що означає, що рішення про ухилення від мобілізації в Україні можна успішно реалізувати у Польщі.

За даними Агентства ООН у справах біженців, українці внесли внесок у ВВП Польщі на рівні 0,7-1,1% у 2023 році, а цей ефект може зрости до 0,9-1,35% в довгостроковій перспективі.

Раніше Євростат опублікував дані про країни, з яких українці найчастіше виїжджають.

Також нагадаємо, що українці в Польщі почали активно просити міжнародного захисту.

Читайте також: