"Газпром" програв багатомільярдний арбітраж німецькій Uniper: названо суму

Компанія "Газпром" програла арбітражний суд і повинна заплатити понад 13 мільярдів євро компенсації за припинення постачання газу до Німеччини. Про це повідомлено від концерну.

Міжнародний арбітражний суд у Стокгольмі задовольнив позов німецької енергетичної компанії Uniper до російської компанії "Газпром" щодо компенсації за непостачання газу до Німеччини на суму понад 13 мільярдів євро.

"Uniper сьогодні вирішив розірвати свої довгострокові контракти на постачання російського газу і таким чином юридично припинив довгострокові відносини щодо постачання газу з російською державною компанією "Газпром експорт". Рішення стало можливим після того, як арбітражний суд 7 червня надав Uniper право розірвати контракти та присудив їй понад 13 мільярдів євро компенсації за обсяги газу, які не постачав "Газпром експорт" із середини 2022 року", - заявили в концерні.

Uniper заявила, що довгострокові контракти на постачання газу між компаніями залишалися юридично чинними, незважаючи на обмежені поставки з початку червня 2022 року та повну відсутність газу з кінця серпня. Деякі контракти мали термін дії до середини 30-х років.

Uniper ініціювала арбітражне провадження проти "Газпром експорт" наприкінці 2022 року, після збитків, завданих обмеженнями поставок газу. Вирішення спору через арбітражний суд було передбачено в договорі і вже раніше застосовувалось у суперечках між сторонами. Рішення суду було прийнято за швейцарським законодавством.

Раніше було повідомлено, що "Газпром" втратив ринок ЄС.

Читайте також: