Голова Євроради висловився про вступ України до ЄС

Голова Європейської Ради сподівається на розширення ЄС до 2030 року

Голова Європейської Ради Шарль Мішель висловив надію, що Європейський Союз зможе розширитися до 27 країн та прийняти нових членів до 2030 року.

За інформацією Reuters, він заявив це напередодні 20-річчя "Великого вибуху" розширення ЄС. У 2004 році в блоці з 15 країн приєднались ще 10. Серед них були країни колишнього радянського блоку, а також Мальта і Кіпр.

"Це був заклик історії об'єднати європейські країни. Двадцять років по тому ми стикаємося з подібним викликом, тому що існує геополітичний хаос, в тому числі через війну Росії проти України. І протистояння цьому хаосу є геополітичною стратегією для того, щоб знову об'єднатися", - підкреслив Мішель.

На даний момент країни, які приєдналися 2004 року, мають спільний валовий внутрішній продукт на душу населення, який становить 80% від середнього показника по ЄС.

Серед претендентів на вступ до ЄС - шість балканських країн, Україна, Грузія та Молдова. Україна є найбільшим потенційним членом ЄС з населенням приблизно 40 мільйонів та великим сільськогосподарським сектором.

"Через війну, розпочату Росією проти України, з'явився новий імпульс, пожвавлення стратегії розширення. Це складний виклик. Але яка альтернатива? Альтернативою була б жахлива, безвідповідальна помилка з боку ЄС", - зазначив Мішель.

Він закликав Європейський Союз та кандидатів провести реформи, які будуть необхідні для нового розширення, до 2030 року.

Успіхом буде збільшення міжнародного впливу ЄС.

"ЄС є однією з трьох основних регіональних сил у світі разом з Китаєм і США. І з цим новим розширенням ідея полягає не лише в тому, щоб стати більшим. Він також має стати більш впливовим", - заявив Мішель.

Він наголосив, що для Києва будуть потрібні особливі перехідні заходи, оскільки країні необхідно буде відновлюватися після війни. А Євросоюзу слід бути обережним, щоб повністю відкритися для великого населення та експорту продовольства з України.

Джерело: Gazeta.ua