ГУР: Кремль намагається уникнути загальної мобілізації до кінця 2024 року

ГУР аналізує ситуацію з мобілізацією до 2024
ГУР аналізує ситуацію з мобілізацією до 2024

Росія намагається компенсувати втрати в Україні

11 жовтня 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило інформацію про спосіб, яким Росія намагається заміщати втрати своєї армії під час окупації України.

За даними розвідки, Росія використовує фінансові інструменти для залучення нових військових, щоб уникнути проведення загальної мобілізації. Москва боїться, що оголошення мобілізації може призвести до соціальної напруги та протестів у великих містах.

Влітку та на початку осені 2024 року в Росії поширювалися чутки про можливе оголошення загальної мобілізації після "муніципальних виборів" 8 вересня. Це була спроба оцінити настрої населення владою.

Основним фактором, що дозволяє Росії відкласти рішення про загальну мобілізацію, є наявність достатнього фінансового ресурсу. Проте постійне підвищення стартових виплат за підписання контрактів, яке складає кілька мільйонів рублів у деяких регіонах РФ, свідчить про те, що зменшується кількість бажаючих вступати до рядів окупаційної армії.

Незалежно від фінансового стимулювання, окупанти стикаються з проблемою відсутності "ідейних" солдатів. Для розв’язання цієї проблеми новобранцям на пунктах комплектування видають спеціальні пропагандистські матеріали зі стереотипними заявами про "підлий Захід і блок НАТО", "денацифікацію" та інші пропагандистські тези.

За оцінками російської сторони, наявний фінансовий ресурс дозволить їм заміщувати втрати без загальної мобілізації щонайменше до кінця 2024 року.

Читайте також