"Їм потрібна причина, щоб жити" - як українські ветерани борються з травмами війни

Українські воїни потерпають від психічних травм

Сергій Довбиш захищав свій дім у Чернігові, коли росіяни почали вторгнення. Ворожі літаки бомбили місто, а молоді солдати під його команду загинули. Вічна війна сильно позначилася на його психічному стані. Також загиблих та поранених було багато в його батальйоні.

У мене в голові та на душі зламалося все. І моє тіло теж. Я живий, але не відчуваю себе живим.

Довбиш зазначає, що вторгнення Росії загострило психічні проблеми, з якими вони стикалися ще до цього. Голод та стрес мали негативний вплив на них.

Я хотів бути сміливим і сильним, але з цим було важко впоратися. Ми знали, що росіяни можуть напасти будь-якої миті.

Він зараз працює з ветеранами війни, які страждають від різних фізичних та психологічних проблем. Терапія та спортивні змагання допомагають йому самому впоратися з психічним стресом.

Для цих хлопців це тривалий процес. Їм потрібно знайти причину, щоб жити далі. Дехто хоче покінчити з собою.

Пол Ніланд, засновник гарячої лінії з підтримки психічного здоров'я Lifeline Ukraine, зазначає, що після вторгнення кількість звернень збільшилася в чотири рази. Проблеми з психічним здоров'ям існують в Україні ще з радянських часів.

Вони стримані. Їх били і морили голодом. Це не тільки фізичні рани. Росіяни їх принижують.

Проблеми з психічним здоров'ям також постають у родинах та парами військових. Багато жінок і дітей залишились безліч за кордоном, а сепаратисти утримують в полоні українців.

У важкі часи люди моляться, особливо жінки. Бог дає їм розраду.

Навіть після втрат та травм, багато воїнів знаходять нові цілі в житті, щоб допомогти іншим ветеранам. Терапія та підтримка спеціалістів допомагають їм повернутися до нормального життя.