ISW пояснив, навіщо Білорусь внесла ядерну зброю до військової стратегії

Білорусь включила пункт про можливе використання тактичної ядерної зброї у свою нову військову доктрину

Згідно з дослідженням Інституту вивчення війни (ISW) США, Білорусь внесла зміни до своєї нової військової доктрини, де передбачено можливе використання тактичної ядерної зброї. Це може бути пов'язано з розміщенням Росією такого озброєння в Білорусі в 2023 році.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зауважують, що документ не розкриває деталей щодо використання такої зброї. Водночас спеціалісти не виявили ознак ядерної ескалації з боку Росії чи Білорусі, і вважають ймовірність використання ядерної зброї малоймовірною.

Лукашенко повідомив про розгортання ядерної зброї Росією в Білорусі

Зазначимо, що президент Білорусі Олександр Лукашенко недавно заявив про завершення розгортання тактичної ядерної зброї Росією у своїй країні. Аналітики вважають, що ця заява була зроблена на фоні загострення ситуації між Росією та Заходом.

У червні минулого року міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи щодо розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Однак, експерти зауважують, що використання ядерної зброї залишається малоймовірним.

Варто зазначити, що в 2023 році Білорусь планує оновити свою військову доктрину вперше за вісім років, де буде враховано можливе використання ядерної зброї.