Китай атакував філіппінські судна. США відреагували

За даними АП, кораблі китайської берегової охорони використали водомети для нападу на філіппінські судна в районі мілини Скарборо. Ці дії були засуджені США як "агресивні".

Кораблі філіппінського бюро рибальства прибули до мілини Скарборо, щоб доставити гуманітарну допомогу, зокрема паливо та продукти харчування, для бідних рибалок.

За словами філіппінських чиновників, кораблі китайської берегової охорони та супроводжуючі їх судна провели небезпечні та агресивні дії. Вони багаторазово використовували водомети кожного разу, коли кораблі Філіппін наближалися до мілини Скарборо.

Зокрема, китайська берегова охорона встановила плавучий бар'єр біля входу в рибальську лагуну Скарборо Шол і розмістила персонал на маленьких моторних човнах, щоб відігнати філіппінських рибалок, які чекали на гуманітарну допомогу.

В офіційній заяві Філіппін було зазначено, що запобігати поширенню гуманітарної допомоги є не лише незаконним, але й нелюдським.

Президент США Джо Байден попередив Китай, що в разі атаки Китаю на філіппінські судна в Південно-Китайському морі, США будуть змушені втрутитися.

Раніше корабель берегової охорони Китаю зіткнувся з філіппінським катером для поповнення запасів. Через дві години після цього, катер китайської морської поліції зіткнувся з кораблем берегової охорони Філіппін під час тієї ж операції з доставки припасів.

Президент США вважає дії кораблів Китаю небезпечними та незаконними, оскільки Філіппіни здійснювали звичайну місію поповнення запасів власної економічної зони в Південно-Китайському морі.