Китай запропонував США "ядерну угоду"

Китайський триколор флагу біля атомної станції
Китайський триколор флагу біля атомної станції

Китай заявив, що не буде застосовувати ядерну зброю першим, але продовжує розширювати свій арсенал. Про це повідомляє Financial Times.

Китай намагається вплинути на США в ядерній сфері, одночасно посилюючи свою власну ядерну потужність.

За інформацією видання, Китай, єдиний з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН, який взяв на себе зобов'язання не застосовувати ядерну зброю першим, закликав інших членів виконати це зобов'язання і засудив заходи США щодо захисту своїх союзників.

Китай вніс офіційну ініціативу в Женеві, заявивши, що принцип незастосування ядерної зброї першими має бути загальновизнаним і пріоритетним на міжнародній арені. Але США, їхні союзники і експерти розглядають це як спробу Китаю відволікти увагу від критики нарощування їхнього ядерного арсеналу.

Китай також подав проект договору або декларації про "незастосування першими" членами Ради Безпеки на конференцію щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Крім того, Китай назвав захист, який США надають своїм союзникам в НАТО та Азії, "серйозним порушенням" ДНЯЗ і вимагає його скасування.

У той же час Китай розширює свій арсенал ядерних боєголовок і модернізує засоби їх доставки. За деякими іноземними чиновниками, це може зробити Китай ядерною державою на рівні США та Росії.

За прогнозами Пентагону, до 2030 року Китай збільшить свій арсенал до більш ніж 1 тисячі ядерних боєголовок, що значно перевищує нинішню кількість. Крім того, Китай активно будує ракетні шахти і розгортає підводні човни, здатні нести ядерну зброю, що дозволяє їм запускати ядерні ракети без причини чекати на відповідь.

Зміни в політиці Китаю щодо "незастосування першими" та мінімального ядерного стримування викликали дискусії серед експертів про можливий перехід до більш агресивної стратегії. Відсутність прозорості також підсилює підозри: Китай не хоче брати участь у механізмах контролю озброєнням. Китай відмовився від дискусій зі США щодо контролю над ядерним озброєнням минулого місяця.

Раніше повідомлялося, що США збільшать контроль за продажем мікросхем Китаю.

Читайте також