ІДІЛ повертається: британська розвідка попередила про зростання загрози від терористів

Зображення терористів ІДІЛ
Зображення терористів ІДІЛ

Генеральний директор служби безпеки MI5 Кен Маккаллум заявив, що ІДІЛ відновив свої спроби експорту тероризму до Британії. Він також попередив про підвищену загрозу тероризму з боку Аль-Каїди та особливо з боку ІДІЛ. Останній місяць понад третина розслідувань MI5 мала зв'язок з організованими закордонними терористичними групами.

Також Маккаллум попередив про зростаючий вплив Росії та Ірану на території Великобританії. Він зазначив, що кількість розслідувань MI5 щодо цих держав зросла майже наполовину за рік. Російське ГРУ активно створює хаос на британських та європейських вулицях.

З моменту вторгнення Путіна в Україну вислано понад 750 російських дипломатів, які були шпигунами. У цьому році також стали більш поширеними проксі, які використовуються ворожими державами для здійснення незаконних дій у Великобританії та за кордоном.

Маккаллум закликав потенційних злочинців, готових приймати гроші від Ірану чи Росії, робити усвідомлений вибір та усвідомлювати наслідки своїх дій. Він також попередив про зростаючу загрозу, що Іран представляє для Британії, і зазначив, що з 2022 року Великобританія відреагувала на 20 потенційно смертельних іранських заговорів.

Читайте також