Єврокомісія назвала грузинські вибори вирішальними для демократичного розвитку

Логотип Єврокомісії на тлі виборчих бюлетенів
Логотип Єврокомісії на тлі виборчих бюлетенів

Парламентські вибори, які відбудуться у Грузії 26 жовтня, стануть вирішальними для просування країни до Євросоюзу та для демократії загалом.

Про це заявила віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова під час слухань в Європарламенті, де розглядалися проблеми з відходом Грузії від демократичних норм і загрози політичному плюралізму у країні, передає Укрінформ.

"Наступні парламентські вибори будуть потужним тестом для грузинської демократії. Виборча кампанія вже була затьмарена проблематичними заявами та діями зі сторони правлячої партії, включаючи обіцянки заборонити опозиційні сили, а також обмеження громадянського суспільства та медіа. Такі тактики є характерними для тоталітарних режимів. Якщо такі цілі будуть реалізовані, це буде протирічити заявленим цілям Грузії щодо вступу до ЄС, цінностям і принципам, які є основними для членства в ЄС", - сказала Йоурова.

Вона нагадала, що коли Грузія отримала статус кандидата на членство в ЄС минулого грудня, Європейський союз очікував, що це стане стимулом для реформ, необхідних для початку переговорів про членство. Проте, за останні місяці грузинська влада прийняла закони, які заважають досягненню цієї мети.

Зокрема, був прийнятий закон про закордонний вплив, який утискує громадянське суспільство та медіа, та інші законодавчі акти, що обмежують незалежність важливих державних інституцій. При цьому, влада розповсюдила антиєвропейську риторику, яка вигідна Росії та її пропаганді.

Віцепрезидентка Єврокомісії зазначила, що Європейський союз відреагував на це призупиненням процесу вступу Грузії до ЄС, зниженням політичних контактів та призупиненням фінансування. Вона наголосила, що ці заходи можуть бути відкликані, якщо влада Грузії виявить політичну волю.

Йоурова закликала владу Грузії скасувати закони, що протирічать заявленим цілям щодо вступу до Європейського союзу, зокрема закон, що обмежує права та свободи громадян.

Читайте також