Команда Реброва готова поборотися з Італією за друге місце

Статус чемпіона Європи не повинен обманювати

20 серпня 1997 року збірна України грала відбірковий матч Кубка світу. У Києві тодішні підопічні Йожефа Сабо приймали аутсайдера групи Албанію. Три очки були записані нашій команді за визначенням. Адже у її складі грав сам Андрій Шевченко, який за два дні до того брав участь у матчі зірок світового футболу.

Проте не Шевченко визначив долю зустрічі з албанцями. Вона склалася неочікувано важко. І тільки за 3 хвилини до закінчення було забито єдиний гол у зустрічі. Після сольного проходу відзначився Сергій Ребров.

Тепер він головний тренер збірної України. 19 червня очолювана Ребровим команда проводила поєдинок відбору на Євро-2024. Домашній тільки формально гра відбувалась у словацькому місті Трнава. Протистояв нам аутсайдер Мальта.

Важко сказати, чи згадав Ребров той поєдинок з Албанією. Бо сценарій матчу був подібний. Українська команда знову мучилася. Часткова причина цього не змогли забити швидкий м'яч, щоб суперник розкрився і ми змогли ловити його на контратаках. Тож довелося чекати 72-ї хвилини, щоб із другої спроби таки реалізувати пенальті.

Ребров прямо вважається найперспективнішим українським тренером. І склад нашої команди нині надзвичайно цікавий. Бо переважно складається з легіонерів, які грають у провідних національних чемпіонатах. Проте Сергій очолив команду в ході відбіркового турніру. Тренер просто не встиг поставити звичну для нього комбінаційну гру. Відсутність часу глобальна причина. У національній команді його недостатньо, щоб команда зігралася і добре себе показувала в позиційній атаці. У цьому випадку впливала на це і травма Олександра Зінченка ключового гравця в середині поля.

Тому головне результат. І його здобуто. Не тільки проти Мальти, а й набагато сильнішого суперника Північної Македонії. Та ще й у гостях. Саме цим поєдинком 16 червня Ребров дебютував у офіційних матчах на чолі національної команди.

Українська команда в ньому мало що показала з очікуваного. Вона начисто програла перший тайм 0:2. Виявилася не готовою до жорсткої боротьби, яку нав'язав суперник. Виникли серйозні розриви між лініями, внаслідок чого відірваним від півзахисту був єдиний форвард Артем Довбик. Провисав правий фланг захисту, де діяв Олександр Тимчик.

Єдине, що залишалося Реброву, зробити заміни й чекати моменту, коли суперник задихнеться в ним же запропонованій надінтенсивній грі. А ще чекати слушного моменту для взяття воріт.

Примітно, що прийшов він під час виконання кутового, майстерно розіграного нашими. Це свідчить, що за короткий час у збірній Ребров приділив максимальну увагу цьому складнику.

А потім тренеру допомогло усвідомлення того, що Михайло Мудрик, за якого взимку "Челсі" заплатив "Шахтареві" 100 мільйонів євро, може вирішити долю епізоду блискавично, навіть попри невдалу гру до того. Саме Мудрик завдяки своїй швидкості та правильному оцінюванню ситуації в момент паса двічі асистував партнерам, що дало змогу перемогти 3:2.

Переможні м'ячі Північній Македонії й Мальті забив Віктор Циганков. Очевидно, нинішній лідер команди. Пів року тому він залишив київське "Динамо" й перейшов до іспанської "Жирони", де провів яскраве друге коло. Тепер Циганков упевнений у собі футболіст, здатний грати на різних позиціях. Від того, чи знайде йому Ребров оптимальне місце на полі, залежить якість гри нашої команди в атаці. Очевидно, Вікторові доведеться замінити Андрія Ярмоленка на правому фланзі атаки ветеран уже фізично не витримує темпу і щільного графіка зустрічей навіть із посередніми суперниками.

А восени нам двічі належить зіграти проти Італії чинного чемпіона Європи. Ці поєдинки можна вважати головними в боротьбі за друге місце. Перше заброньовано Англією головним претендентом на виграш Євро.

Друга позиція дасть пряму путівку до фінальної частини. Шанси наших, якщо й менші, то ненабагато. Бо нинішня збірна Італії пройшла свій пік два роки тому, коли, власне, й виграла континентальну першість. Ходи її тренера Роберто Манчіні не завжди мають логіку. Тому, якщо Ребров усе зробить правильно, а ключові гравці підійдуть до матчів у формі та без травм, можемо розраховувати на третю поспіль участь у фінальній частині чемпіонату Європи.

Відбудеться вона в Німеччині. Саме зі збірною цієї країни команда Реброва зіграла товариський матч 12 червня. Видовищний поєдинок закінчився внічию 3:3. Але подальші офіційні матчі довели, що контрольні не мають до них жодного стосунку. І якщо ти граєш унічию з німцями, то зовсім необов'язково легко переможеш Північну Македонію та Мальту.