Комітет рекомендував підтримати законопроєкт про свободу підприємництва домогосподарств

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт №8143 про свободу підприємницької діяльності домогосподарств.

Проєкт передбачає можливість допомогосподарствам займатися підприємницькою діяльністю без реєстрації ФОП за умови, якщо річний дохід від такої діяльності не перевищує 8 млн грн. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Законопроєкт передбачає подання річної податкової декларації домогосподарства та ведення такої підприємницької діяльності лише членами домогосподарства.

Якщо закон приймуть, без реєстрації ФОП домогосподарство зможе займатися такими видами діяльності:

- перукарські та косметологічні послуги;

- юридичні консультації;

- послуги домашньої прислуги;

- догляд за хворими або немічними особами;

- надання індивідуальних уроків;

- індивідуальне виховання дітей;

- послуги, пов'язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням;

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

- ремонт взуття, одягу, побутових текстильних та трикотажних виробів, килимів та килимових виробів, шкіряних, галантерейних та дорожніх виробів, меблів, радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури, електропобутової техніки та інших побутових та офісних приладів, годинників, інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів;

- технічне обслуговування і ремонт музичних інструментів;

- послуги з прання та прасування текстильних виробів;

- роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами з лотків і на ринках;

- перевезення пасажирів автомобільним транспортом;

- перевезення вантажу;

- діяльність у сфері ресторанного господарства;

- послуги з естетичної косметології, крім тих, що підлягають ліцензуванню;

- інші види робіт, до яких залучаються члени цього домогосподарства, крім видів діяльності, що підлягають ліцензуванню та відносяться до незалежної професійної діяльності відповідно до закону.

Стаття 9 законопроєкту проєкту передбачає право на податкову знижку для домогосподарств у порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Автори пропонують ввести її в дію з 2025 року.

Кабінет міністрів погодив законопроєкт щодо повернення із 1 липня підприємства на систему оподаткування, що діяла до впровадження пільгового режиму в 2%. Також документ передбачає відновлення документальної перевірки бізнесу. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

До Державного бюджету на 2023 рік пропонують внести перші у поточному році зміни. Зокрема, збільшення видатків. Про це повідомила голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.