Консульства України перестануть надавати послуги для чоловіків призовного віку: дата

МЗС тимчасово призупинило консульські послуги

Міністерство закордонних справ України тимчасово не надаватиме консульські послуги громадянам чоловічої статі призовного віку. Це стосується оформлення закордонних паспортів, посвідчень особи для закордонних поїздок, а також довіреностей та інших документів. Про це повідомляє видання ZN.ua, посилаючись на лист першого заступника міністра МЗС Андрія Сибіги.

"З урахуванням пунктів 6 і 16 частини першої статті 8 Закону України "Про правовий режим військового становища", у зв'язку з широкомасштабною збройною агресією РФ проти України, що триває, з метою недопущення уникнення громадянами України обов'язки з врегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування та соціальна підтримка та наявність військово-облікових документів доручаю з 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років", - йдеться у документі.

Це обмеження не стосується оформлення документів на повернення в Україну. Тобто громадяни, які бажають повернутись додому, зможуть оформити необхідні документи. Міністерство закордонних справ очікує роз'яснень від Міністерства оборони та Генерального штабу щодо порядку застосування мобілізаційного закону. Після отримання цих роз'яснень представництва України за кордоном зможуть відновити консульські послуги для чоловіків призовного віку.

Положення мобілізаційного закону

Пункти 6 та 16 статті 8 Закону України "Про правовий режим військового стану", на які посилається МЗС, передбачають особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також заборону зміни місця проживання без дозволу військового комісара чи керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України. Також передбачається обмеження руху транспортних засобів та проходження альтернативної служби.

Основні положення мобілізаційного закону

  • обмеження права на керування транспортними засобами для ухиляючихся від виконання обов'язків на вимогу ТЦК та СП;
  • обов'язковість наявності при собі військово-облікового документа та його пред'явлення на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи прикордонника;
  • оновлення персональних даних військовозобов'язаними протягом 60 днів з дня набрання чинності законом.

Раніше у Верховній Раді заявили, що застосування мобілізаційного закону не поширюється на українців, які за кордоном.