Корупція в Україні. Чи дійсно все так погано?

В Україні існує проблема корупції, це факт. Після закінчення війни вона стане однією із наших основних проблем, поряд із відсутністю верховенства права і демографічною ситуацією.

Саме корупція є системною проблемою нашої країни.

Втім, Україна - це не тільки корупція, і не стільки корупція. Важливо зрозуміти, що наявність корупції не призведе відразу до перемоги над Росією. Вона знижує нашу ефективність, але не настільки радикально, щоб стверджувати, що вона заважає нашим здобуткам. Корупція не наближає нас до перемоги, але також не є єдиним фактором, який заважає нам перемогти.

Якщо щось зменшує вашу потужність на 5 відсотків, то це не означає, що відмовившись від цього, ви зможете перемогти значно сильнішого ворога. Так само і з корупцією. Її відсутність не гарантує успіху в поєдинку з Росією. Не означає це, що корупція не має наслідків. Проте, щоб здолати усіх ворогів, мені потрібна допомога, наприклад, братів Кличків. І не розумно стояти і карати себе, думаючи, що якби я не вживав солодке, я би легко впорався з цими ворогами.

Зрозуміло, що занадто багато корупції не є корисно. Однак, протягом останніх півроку ця тема стала навіть перекрученою. Про корупцію говорять дуже багато. І не лише наші друзі, які підтримують нас і закликають боротися з нею, впроваджувати реформи та системні зміни.

Про корупцію говорять і наші вороги. Вони спрямовані на зниження нашої підтримки на Заході та демотивацію суспільства всередині. Іноді здається, що вони проживають в більш розумній та вирішальній ситуації. Вони майстерно сіють демотивацію та почуття безнадійності.

Проте, варто пам'ятати, що наші вороги мають свій погляд на ситуацію. І ми повинні знати, хто вони є і яким правом вони говорять. Особливо росіяни, у яких рівень корупції набагато вищий, ніж в Україні, та угорці.

Так, ці самі угорці.