Костянтин Жеваго не перебуває під санкціями ‒ заява адвокатів

Юристи, які представляють інтереси українського підприємця і мецената Костянтина Жеваго, повідомляють про повну відсутність будь-яких санкцій, накладених на їхнього клієнта в Україні.

Опублікована раніше на офіційних сайтах Офіса генпрокурора та Служби безпеки України інформація та визначення К. Жеваго "підсанкційним" не відповідає дійсності. Про це йдеться у заяві адвокатів, передає Gazeta.ua.

Це підтверджується офіційними відповідями уповноважених органів, зокрема, Офіса президента України та Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

"Після публікації Офісом генпрокурора України та СБУ інформації про начебто підсанкційність нашого клієнта нами були надіслані офіційні запити з проханням надати інформацію чи дійсно до громадянина України Костянтина Жеваго застосовувались персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до уповноважених органів ‒ ОП та РНБО. Згадані вище органи не підтвердили інформацію про застосування санкцій до Костянтина Жеваго. Повідомили, що інформація про осіб, до яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи, опублікована на офіційних сайтах ВРУ, ОП та РНБО. Нами перевірені зазначені офіційні джерела. Жодної згадки про застосування санкцій до К. Жеваго вони не містять", ‒ повідомила адвокатка Жеваго Наталія Пушина.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Адвокати підприємця зазначають, що безпідставне визначення Костянтина Жеваго "підсанкційним" Офісом генпрокурора України та СБУ викликало значний резонанс і масове розповсюдження неперевіреної неправдивої інформації в ЗМІ.

"Нами були направлені офіційні листи до Офіса генпрокурора та СБУ з вимогою спростувати недостовірну інформацію. Ми закликаємо засоби масової інформації та громадськість перевіряти та переконатись в достовірності інформації перед її публікацією. Некоректне поширення недостовірних даних завдає шкоди репутації К. Жеваго та може спричинити негативні наслідки для його особистого та професійного життя, а також недоречні реакції з боку суспільства", ‒ додала Пушина.

Адвокати Жеваго кажуть, що здивовані та занепокоєні щодо того, яким чином державні органи допустили публікацію неперевіреної інформації. Заявляють, що це може мати різні наслідки і впливати на різні сфери життя людей та суспільства в цілому.

"Ми можемо лише здогадуватись чи опублікована інформація навмисно мала на меті дискредитувати нашого клієнта, чи це була випадковість. Незалежно від причин, допущення неперевіреної інформації в публічне поле може призводити до серйозних наслідків, зокрема до порушення основних прав людини, що і сталося з Костянтином Жеваго", ‒ стверджують його представники.

Водночас у пресслужбі Костянтина Жеваго наголошують, що дотримуються принципів правдивості та об'єктивності в роботі із засобами масової інформації, і закликають усі зацікавлені сторони звертатись безпосередньо до пресслужби для отримання достовірної інформації про будь-які події чи ситуації, які можуть стосуватись Костянтина Жеваго.

Суд у місті Шамбері (Франція) оголосив своє рішення щодо запиту української сторони про екстрадицію українського бізнесмена та мецената Костянтина Жеваго. Суд відхилив запит після ретельного розгляду всіх матеріалів справи, з урахуванням усіх доказів та аргументів, які надала сторона захисту.

На переконання українського бізнесмена, ухвала французького суду підтверджує, що справа проти нього не має ніякого юридичного підґрунтя. Натомість це переслідування містить політичний мотив та явні ознаки піар-кампанії правоохоронних органів.