Країни ОПЕК+ збільшать видобуток нафти

МВФ очікує, що ОПЕК та її партнери почнуть збільшувати видобуток нафти з липня. Цей крок допоможе повернути Саудівську Аравію до лав найшвидших економік світу наступного року. Заява була зроблена головою місії МВФ Аміном Маті у Вашингтоні під час весняних зустрічей МВФ та Світового банку.

"Ми припускаємо, що повне скасування обмежень відбудеться на початку 2025 року", - зазначив Маті.

МВФ став більш оптимістично настроєним щодо Саудівської Аравії, оскільки її економіка зменшилася минулого року через зменшення видобутку нафти, обумовленого альянсом ОПЕК+ з Росією. В 2022 році рекордний видобуток нафти привів Саудівську Аравію до найшвидшого росту серед країн G-20.

Згідно з останніми прогнозами МВФ, Саудівська Аравія покаже зростання виробництва нафти наступного року на 6%, що є одним з найшвидших темпів серед країн G-20. Прогноз передбачає, що на початку 2025 року видобуток нафти досягне 10 млн барелів на день, порівняно з нинішнім минувшорічним мінімумом 9 млн барелів.

Очікується, що організація країн-експортерів нафти та її союзники зберуться 1 червня для обговорення обмежень виробництва. Деякі аналітики прогнозують, що група может почати послаблювати обмеження, а Саудівська Аравія може збільшити видобуток нафти, оскільки потребує додаткових доходів.

Джерело: РБК-Україна