Кредиту в $50 млрд недостатньо: аналітики про заморожені активи РФ

РФ заморожує активи: $50 млрд недостатньо
РФ заморожує активи: $50 млрд недостатньо

Україна отримала перший транш із доходів на заморожені російські активи від ЄС. Загальна сума траншу становить 1,55 млрд доларів. За словами верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля, частина цих коштів буде спрямована на зміцнення оборонної галузі України. Україна очікує надання другого траншу доходів до березня. При цьому, ЄС заявляє, що продовжуватиме надання кредиту Україні незалежно від позиції США.

Однак, процес мобілізації доходів від заморожених активів може затягнутись. Президент України Володимир Зеленський заявляє, що тривають занадто довго необхідні дискусії і нарешті потрібні рішення. Економісти також наголошують на тому, що надання кредиту на 50 млрд доларів є лише короткостроковим рішенням і не забезпечить всі потреби України. Вони вважають, що для забезпечення стійкості Україні необхідно використати всі заморожені російські активи на суму понад 300 млрд доларів.

Владу України також турбує те, що надання коштів може бути прив'язане до виконання реформ. Про це заявляє колишня міністерка фінансів України Наталя Яресько. Вона вважає, що з точки зору донорів можливі умови для надання кредиту.

Читайте також