Ліквідацію Дарії Дугіної підготувала СБУ спільно із ЦРУ - WP

Українські спецслужби залучилися до ліквідації російської пропагандистки Дарії Дугіної спільно з Центральним розвідувальним управлінням США. Такий висновок зробило видання The Washington Post після отримання відповідних даних.

За інформацією зазначеного видання, операція злагоджувалася майже 10 років - з моменту анексії Криму Росією. Українські спецслужби співпрацювали з ЦРУ, американський уряд надав фінансову підтримку, передові системи спостереження та розвіддані.

Йдеться про те, що цілью операції було не саме Дарія Дугіна, а її батько, російський ідеолог та пропагандист Олександр Дугін.

Журналісти видання зазначають, що компоненти бомби, якою була вбита Дугіна, були ввезені через кордон, приховавши їх у переносці для кішки в захаращеній машині, в якій знаходилися мати та донька Дугіної.

  • Деталі резонансної операції спецслужби планують обговорити після війни;
  • Деякі чиновники мають сумніви щодо необхідності таких спецоперацій;
  • Схильність України до смертоносних операцій ускладнює співпрацю з ЦРУ;
  • Серйозні суперечності можуть виникнути з партнерами та ширшими стратегічними цілями України.

Колишній працівник ЦРУ вказує на занепокоєння на Заході щодо прийняття Україною ще більш сміливих спецоперацій, особливо проти росіян у третіх країнах, що може порушити відносини з партнерами та загрожувати суспільно-політичним цілям України, таким як членство в НАТО та ЄС.

Для підготовки матеріалу журналісти звернулися до більш як двадцяти спецслужбовців, які мають відношення до цієї спецоперації. Вони надали інформацію на умовах анонімності. За коментарем участі СБУ в операції видання звернулося до пресслужби СБУ, яка відмовилася коментувати інформацію.

Також, варто згадати, що ввечері 20 серпня 2022 року у Підмосков'ї стався вибух автомобіля Land Cruiser Prado, в якому знаходилася донька російського ідеолога Олександра Дугіна - Дар'я. За попередньою інформацією, авто було призначено для О. Дугіна.

Інцидент трапився в районі селища Великі Вяземи у Підмосков'ї, а Дар'я Дугіна загинула на місці.