Майже до 10 500 гривень: одна з країн збільшить розмір виплат українським біженцям

Картинка з символічним зображенням біженців в Україні
Картинка з символічним зображенням біженців в Україні

У Чехії внесли зміни до правил надання допомоги українським біженцям. При цьому рішення було прийнято з метою збільшення розміру виплат громадянам України.

З початку вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, Чехія стала однією з ключових країн, що приймають значну кількість українських біженців. Наразі, там проживають тисячі українців. Країна намагається надати підтримку цим біженцям, в тому числі фінансову допомогу на проживання. З 1 серпня розмір цих виплат збільшиться.

Останнім часом чеський уряд прийняв нові правила надання безкоштовного житла українцям. З 1 вересня термін проживання у такому житлі скоротиться до 90 днів, замість попередніх 150. Після цього українські громадяни повинні будуть або платити за проживання, або самостійно орендувати інше житло. Варто відзначити, що ці правила не стосуються вразливих категорій.

У зв'язку з цим було прийнято рішення збільшити розмір допомоги біженцям із України. З серпня, українці почнуть отримувати до 6 тисяч крон (10 440 гривень) для вразливих категорій (неповнолітні діти, студенти, вагітні жінки, особи з інвалідністю та ті, хто доглядає за ними, українці віком від 65 років та батьки з дітьми до 6 років). Решта біженців отримуватимуть до 4 тисяч крон (6960 гривень).

З грошовою допомогою можуть розраховувати лише домогосподарства, дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму. Сума виплати враховує витрати на житло, розраховані Міністерством праці. Розмір допомоги залежить від різниці між доходом сім'ї та цими витратами.

Нагадаємо, раніше розмір виплат відрізнявся залежно від того, чи було житло, де проживають українці, внесено до спеціального реєстру чи ні. Але тепер сума виплати буде однаковою для всіх.

Раніше повідомлялося, що Чехія почала тотальну перевірку українських біженців.

Читайте також