Масової екстрадиції ухилянтів в Україну не буде – Веніславський

В Україну не будуть масово екстрадувати чоловіків з-за кордону, які ухилилися від мобілізації.

Навіть з юридичної точки зору немає такої процедури. Подібні рішення приймаються індивідуально, заявив представник президента в парламенті Федір Веніславський, повідомляє Радіо Свобода.

"Відповідно по кожному факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і тільки після цього можна задіяти процедуру екстрадиції. Але враховуючи правила, європейські правові стандарти, що регламентують діяльність і судових органів, і правоохоронних це може бути оскаржено в суді Болгарії, Польщі чи Румунії. І остаточне рішення буде за судом", сказав Веніславський.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Найчастіше чоловіки незаконно виїжджають з України, використовуючи фальшиві документи.

"Наприклад, довідка про те, що людина є інвалідом I або II групи вона не підлягає призову ні у воєнний, ні в мирний час. Відповідно ніяких підстав для обмеження права пересування громадян України, згідно з чинним законодавством, немає", пояснив Веніславський.

Днями голова фракції "Слуга народу" Давід Арахамія припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, уникаючи мобілізації.

Польща вже видворила низку громадян України, які переправляли до Європи нелегальних мігрантів. Варшава вже передає Києву деяких громадян, які сприяли незаконному вивезенню українських чоловіків за кордон.