ЄС планує розпочати переговори про членство України вже у червні, але є нюанс, - Politico

ЄС планує розпочати переговори про членство України вже у червні, але є нюанс, - Politico

Розпочинаються переговори щодо вступу України до ЄС

Чиновники Європейського Союзу наполягають на тому, щоб розпочати офіційні переговори щодо вступу України вже у червні. Іде активна робота над тим, щоб переконати уряд Угорщини дати згоду.

Про це повідомляє Politico з посиланням на коментарі п'яти європейських дипломатів, які надали свої відомості під анонімністю.

Дипломати ЄС та Києва намагаються переконати уряд Угорщини розпочати переговори 25 червня. Це буде морально важливо для України, яка триває в боротьбі з російською агресією.

Представники ЄС зазначають, що спільна робота з українськими дипломатами спрямована на вирішення проблем угорських меншин в Україні і тим самим змінити позицію Будапешта.

У квітні 2024 року відбулися переговори глави Офісу президента України Андрія Єрмака та главою МЗС Угорщини Петером Сійярто. Україна очікує відповіді Угорщини на список з 11 пунктів, який був наданий.

Європейські дипломати вважають, що Угорщина може бажати закінчити переговори щодо вступу України до ЄС до початку свого головування в Раді ЄС у липні. Водночас, вони наголошують на тому, що це питання потрібно вирішити до виборів до Європарламенту 9 червня, щоб не вплинути на їхній результат.

Лідери ЄС надали підтримку Україні, і наступним кроком у вступі є початок офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною. Для цього необхідно узгодити переговорну рамку.

Роле Угорщини у переговорах

Один з дипломатів ЄС припустив, що Угорщина може прагнути закінчити переговори до свого головування в Раді ЄС. Угорщина має також інтерес у успішному головуванні. Бельгійці, які наразі головують, намагаються переконати Угорщину у цьому.

Бельгійські чиновники запланували міжурядову конференцію на 25 червня, перед тим як Угорщина перебере головування 1 липня. Однак, дипломати зазначають, що неможливо передбачити реакцію Угорщини до отримання відповіді від самого Орбана.

Заключні переговори

Європейські дипломати вважають, що переговори протікають успішно і очікують, що новий проект передадуть послам ЄС найближчими тижнями для вирішення найгостріших питань.

Україна та її прихильники в ЄС закликають провести міжурядову конференцію між Брюсселем та Києвом до того, як Угорщина перебере головування у Раді ЄС 1 липня.

Два співрозмовники Politico заявили, що Угорщина може використати різні методи, щоб заблокувати вступ України до ЄС, і, тому, наразі важливо переконати їх у необхідності розпочати переговори.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що у червні може розпочатися шлях України до ЄС.

Читайте також: