Меморіал в Ягідному. Найєм показав переможця конкурсу, але українці не в захваті (фото)

Українці негативно ставляться до проєкту меморіалу в селі Ягідне

Голова Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм представив переможця конкурсу на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне, але отримав критику від українців. Основні звинувачення стосувалися розкрадання коштів, невдоволення проєктом та неправильним часом його реалізації.

Найбільш розповсюджена критика стосувалася звинувачення організаторів конкурсу у «розпилі коштів». Найєм стверджує, що бюджетні гроші на проведення конкурсу не були витрачені. Він зазначив, що будівництво меморіалу відбудеться пізніше, коли знайдеться фінансування та буде підходящий час. Він також наголосив, що планування цього проєкту є важливим, оскільки потрібно розраховувати на майбутнє і планувати відновлення після війни.

«Але планувати треба. Навіть планувати те, як ми будемо загоювати рани після війни. Не всі плани здійсняться, але якісь стануть реальністю або й перевершать її», – заявив Найєм.

Українські коментатори також висловлювали критику щодо качества проєкту. Найєм зауважив, що конкурс був чесним та відкритим, з участю громадськості та професіоналів. Він додав, що до журі входили і представники громади, які провели підвалі школи майже місяць.

Критика також виражалася у зв'язку з неактуальністю такого меморіалу. У відповідь Найєм зазначив, що рішення про будівництво меморіалу було прийняте громадою Ягідного, яка пережила важкі моменти в підвалі школи під час окупації.

«Майже місяць 270 людей, включаючи дітей, провели в підвалі школи як заручники. 11 людей померло прямо там. Громада вирішила, що заняття в школі ніколи не відновляться – надто болючу травму вони пережили в підвалі цієї школи. В приміщенні школи буде меморіал – це рішення громади», – зазначив Найєм.

Переможцем конкурсу стала архітектурна студія Derbin Arch, яка запропонувала концепцію меморіалу у вигляді водяного куба символізуючого всі страждання людей і сльози, які пролилися. Згідно з проєктом, будівля школи буде збережена, але отримає новий простір, який буде використовуватися для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.

Село Ягідне практично межує з російським та білоруським кордонами. Окупанти тримали там понад 367 цивільних у підвалі школи протягом майже місяця, виводячи їх з будинків під дулом пістолетів.