"Ми ще не перемогли, але Росія вже програла" - Джапарова закликала ООН підтримати план миру від Зеленського

Україна закликала держави ООН підтримати формулу миру - план мирного врегулювання, ініційований українським президентом Володимиром Зеленським.

План, заснований на цілях та принципах організації, спрямований на забезпечення безпеки у всіх її вимірах. Про це сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час засідання Ради безпеки ООН.

Водночас вона висловила жаль, що "посланець зла - представник РФ Василь Небензя - все ще знаходиться в кріслі постійного члена Ради безпеки ООН".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Держава-агресор вже відчула вплив санкцій: армія загарбників закінчує сучасні озброєння та боєприпаси, зазначила вона.

"І хоча ми ще не перемогли, Росія вже програла", - наголосила представниця України.

Для остаточної поразки РФ та перемоги демократії, додала вона, необхідно посилити санкції у секторах, які мають особливе економічне значення для Росії. Йдеться, зокрема, про повне нафтове та газове ембарго та відключення російських банків від світової фінансової системи.

Не можна також допустити, щоб ті, хто допомагає Росії вчиняти воєнні злочини, уникнули відповідальності, зазначила Джапарова, уточнивши, що це стосується Білорусі та Ірану.

Вона також наголосила на необхідності створення спеціального трибуналу для притягнення російських посадовців до відповідальності за злочин агресії. Вона уточнила, що майже за 11 місяців зареєстровано понад 64 тисячі воєнних злочинів, скоєних РФ

За останніми оцінками, загальна сума збитків, завданих цивільній та критичній інфраструктурі України, перевищує 127 млрд доларів.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило 18 096 жертв серед цивільного населення з початку російського вторгнення.

Серед них 6952 убитих та 11 144 поранених. Про це повідомила заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

Також було задокументувано понад 90 випадків сексуального насильства, пов'язаного з російським вторгненням як метод тортур у місцях утримання під вартою та зґвалтування, включаючи групові, у районах, окупованих Росією.