Мінфін та МВФ розійшлися у розрахунках потреб України у 2025 році

Мінфін та МВФ у розрахунках України
Мінфін та МВФ у розрахунках України

Міністерство фінансів повідомило, що Україна вже наступного року буде потребувати на 12-15 млрд доларів більше зовнішнього фінансування, ніж це було передбачено МВФ. Про це повідомила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова під час заходу, організованого Центром економічної стратегії та German Economy Team.

Згідно з розрахунками МВФ, на 2025 рік потреба у зовнішньому фінансуванні оцінюється в розмірі 22,7 млрд доларів. Проте, з огляду на перегляд припущень, на яких ґрунтується прогноз на наступний рік, ця потреба збільшиться на 12-15 млрд доларів. Підвищена активність у зоні бойових дій та ризик тривалості війни, а також зростання видатків на сектор безпеки і оборони є основними чинниками, що впливають на зростання фінансових потреб, - зауважила Ольга Зикова.

Відносно використання прибутків заморожених російських активів на користь України, заступниця міністра фінансів підкреслила, що позиція уряду залишається стійкою. Важливо забезпечити додаткові фінансові ресурси для України на 2025 рік. У зв'язку з цим, спільне рішення G7 щодо створення механізму фінансування замороженими активами є критичним для повного фінансування бюджетних потреб. Проте, це фінансування має бути безумовним і не призводити до погіршення боргової стійкості країни. Зикова також наголосила на тому, що це рішення є першим кроком до повної конфіскації всіх заморожених активів РФ.

Читайте також