Мішель: Постачання засобів ППО в Україну - це питання не місяців, а днів

Президент Європейської ради Шарль Мішель підкреслив необхідність виконання обіцянок Євросоюзом стосовно поставок зброї для України. Він зазначив, що це питання потребує негайної реалізації, а не протягом місяців.

"Доставка такої допомоги (для України – ред.) – це не питання місяців, це питання днів та тижнів. Дуже важливо, щоб ми виконували власні обіцянки. Можу вас завірити, що всі учасники, всі зацікавлені сторони роблять все можливе та докладають зусиль, щоб прискорити цей процес. У дуже короткий проміжок часу ми підвищили наше оборонне виробництво та промисловий потенціал. Але цього недостатньо. Ми маємо зробити більше, і, якщо можливо, використати те, що вже є в наявності, особливо системи протиповітряного захисту", - зазначив президент Європейської ради за підсумками першого дня роботи європейського саміту.

Його слова про те, що країни ЄС єдині в підтримці України, підкреслюються їх згодою підтримати Україну. Лідери країн мали можливість почути промову Президента України Володимира Зеленського.

"Два пункти є надзвичайно важливими. Перший: нам не потрібно так багато слів, оскільки вони (українці) потребують більше військового обладнання. Ми мали дуже добру дискусію з цього приводу. Ми зрозуміли, що країни-члени, особливо ті, які мають відповідні спроможності та потужності, - для них важливо надати Україні більше протиповітряних систем, більше боєприпасів", - сказав Шарль Мішель.

Шарль Мішель також вказав на підтримку "формули миру" для України, зокрема перед мирною конференцією, запланованою на червень цього року в Швейцарії.

"Ця зустріч є дуже важливою, щоб залучити міжнародне співтовариство, з усіма країнами по усьому світу, особливо - з Глобального півдня, з метою скоординувати точки зору, за участі ЄС у цій зустрічі в Швейцарії. Ми дуже рішуче налаштовані підтримувати Україну. Ми не недооцінюємо існуючі виклики та усвідомлюємо, що у нас є відповідальність за дії", - наголосив президент Європейської ради.

Джерело: Укрінформ