Місія ООН зафіксувала страту росіянами 32 українських військовополонених

ООН: Російські військові знущаються над українськими військовополоненими

Місія ООН з прав людини в Україні опублікувала свій звіт, згідно з ним виявлені нові випадки знущань та страт українських військовополонених з боку російських військових.

"Практично в кожному з них респонденти розповідали, що російські військові та посадовці знущаються над полоненими, в тому числі застосовують побиття, електричний струм, змушують довго перебувати в незручному положенні, загрожують розстрілом або імітують його. Більше половини полонених пережили сексуальне насильство", - зазначила очільниця Місії Даніель Белль.

Більшість військовополонених також страждають від неспроможності спілкуватись з родиною, недостатнього харчування та медичної допомоги.

Ситуація з українськими військовополоненими

За звітом ММПЛУ, з грудня 2023 року по лютий 2024 року зафіксовано принаймні 32 випадки страти українських військовополонених, що сталося в 12 окремих випадках - це значно більше, ніж за попередні періоди. Місія провела незалежну перевірку трьох згаданих випадків.

Також представники Місії зібрали дані про знущання та жорстоке поводження з 44 російськими військовополоненими після їх евакуації з поля бою.

Джерело: ZN.UA