Мобілізація транспортних засобів: у кого та які авто почнуть вилучати вже у травні

Мобілізація транспортних засобів на потреби ЗСУ

Верховна Рада України прийняла законопроект про мобілізацію та проходження військової служби, який підписав президент Володимир Зеленський. Ця новина означає, що через місяць набудуть чинності положення цього документа.

Однією зі змін, які передбачає закон, є вилучення у громадян України транспортних засобів на потреби ЗСУ, повідомляє "Хвиля".

Обсяги транспортних засобів для мобілізації встановлюють місцеві держадміністрації відповідно до Мобілізаційного плану України.

Вилучення транспортних засобів буде здійснюватися Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, СБУ чи ГУР за рішеннями місцевих державних адміністрацій.

Які авто можуть бути вилучені

Авто на потреби ЗСУ можуть бути вилучені у тих громадян, які мають більше одного транспортного засобу. Вилучатимуть автомобілі, які найбільше підходять для оборонних потреб, після проведення оцінки їхньої ринкової вартості.

Зауважується, що в більшості випадків йдеться про спеціалізовані транспортні засоби, а не про легкові автомобілі. Зокрема, це вантажні авто, придатні для перевезення боєприпасів та особового складу, а також спеціальна техніка, яка може працювати бездоріжжями.

Резюмуючи, можна сказати, що більшість громадян не потребує турбуватися, оскільки їхні автомобілі не будуть мобілізовані.

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Феніславський розповів про алгоритм перед вилученням авто. ЗСУ формують списки потрібних транспортних засобів, а потім місцеві управління в областях складають мобілізаційні плани, які ставляться на облік до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Раніше "Хвиля" розповідала про інші зміни, передбачені новим законом про мобілізацію.