Можуть з'явитися черги: ЄС змінить правила в'їзду до Шенгенської зони

Черги на кордоні ЄС перед змінами
Черги на кордоні ЄС перед змінами

В'їзд до країн ЄС: нові правила

З 10 листопада набувають чинності нові правила в'їзду до країн ЄС, за винятком Кіпру та Ірландії. Новий порядок передбачає введення системи збору біометричних даних, а також запуск онлайн-платформи для перевірки терміну перебування.

Згідно з новими правилами, всі особи, які в'їжджають на територію країн ЄС, повинні пройти процедуру збору біометричних даних, навіть якщо у них вже є біометричний паспорт. Ці дані зберігатимуться трьома роками.

Після цього мандрівники зможуть проходити через автоматизовані кіоски, що спростить процес в'їзду. Проте прикордонники збережуть право на додаткову перевірку документів.

Відсутність чіпа у паспорті не стане причиною відмови у в'їзді, проте кожна країна ЄС може мати свої вимоги до документів.

Мета нової системи - зміцнення безпеки та підвищення ефективності у протидії порушенням закону, зокрема нелегальній міграції та фальшивим документам. Нові правила переважно стосуються володарів короткострокових віз та тих, хто користується безвізовим режимом.

Введення нової системи може призвести до збільшення часу проходження контролю на кордоні та створити черги, але це стосується лише зовнішніх кордонів Шенгенської зони, а не Норвегії, Ісландії та Швейцарії.

Також, в планах Єврокомісії запустити систему оплати за безвізові в'їзди навесні.

Читайте також