На черговому «Рамштайні» буде доповідь про винищувачі F-16 для України – посол при НАТО

Завтра, 14 лютого, на засіданні Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" буде представлена доповідь від коаліції щодо передачі військових літаків F-16. Про це повідомила голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко.

Вона також зазначила, що після засідання може бути отримана більш докладна інформація щодо цього питання. Весна 2024 року - реалістичні терміни, коли передача літаків F-16 може відбутися.

Галібаренко поділилася, що підготовка до використання F-16 включає навчання пілотів володінню англійською мовою та управлінню літаками. Також проводиться підготовка персоналу, який буде обслуговувати літаки.

Нагадаємо, що в Україні вже знаходяться українські льотчики, які навчаються на літаках F-16. Україна також отримає винищувачі F-16 від Нідерландів для підвищення своїх оборонних можливостей. Загалом було передбачено передачу 42 винищувачів F-16.

Посол України в Нідерландах, Олександр Ігнат, також повідомив про передачу 18 літаків у тренувальний центр в Румунії для підготовки українських пілотів.

Також Ігнат розповів про критерії відбору пілотів для навчання на F-16.