"На кожний постріл - 10 убитих росіян" – що пише про нас світова преса

Туреччина старається сидіти на двох стільцях у військовому плані допомагає нам, але водночас економічно співпрацює з Росією. Анкара таємно дає Україні касетні бомби, щоби швидше прорвати оборонні лінії росіян. У РФ можуть закінчуватися снаряди до артилерії, тому що їхня інтенсивність вогню знизилася на 75%. Між ПВК "Вагнера" та міноборони РФ внутрішня боротьба. І візит глави МЗС ФРН до Харкова, що може принести німецькі танки для ЗСУ. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Туреччина відправляє в Україну касетні бомби часів холодної війни", Foreign Policy, США

Туреччина почала відправляти Україні розроблену в США касетну бомбу до артилерії наприкінці 2022 року - після кількох місяців, коли Київ благав адміністрацію Джо Байдена дати боєприпаси.

Анкара розпочала відправлення перших партій так званих удосконалених звичайних боєприпасів подвійного призначення DPICM у листопаді 2022 року. Їх виготовили в епоху холодної війни за згодою про спільне виробництво зі США. Зброя призначена для знищення танків шляхом розриву на дрібніші суббоєприпаси, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо не вибухнуть одразу. Кожен снаряд розкидає близько 88 бомб. США заборонено експортувати DPICM, відповідно до американських законів через високий рівень їхнього браку.

Анкара розігрує подвійну гру - підтримувала Україну дронами Bayraktar TB2, зіграла роль дипломатичного посередника в угоді з експорту зерна, одночасно купуючи російську зброю

Цей крок, про який Туреччина місяцями намагалася мовчати, наголошує, що Анкара розігрує натягнутий зв'язок упродовж конфлікту - підтримувала Україну дронами Bayraktar TB2, які допомогли зупинити наступ на Київ, та відіграла роль дипломатичного посередника для ООН, коли виступила посередником в угоді з експорту зерна з Одеси, одночасно купуючи російську зброю, й цим накликаючи на себе гнів союзників по НАТО. Було не відразу зрозуміло, чи ця турецька зброя використовувалася в бою.

Постачання Туреччиною DPICM показує, як Анкара відіграла величезну роль у постачанні зброї в Україну, щоб зупинити повномасштабне вторгнення Росії у критичні моменти війни.

Дрони Bayraktar TB2 допомогли Києву потопити крейсер "Москва", який на той час був флагманом Чорноморського флоту. Турецькі аналітики вважають, що Туреччина по-тихому управляє умовним мостом з авіабази Чорлу, що біля заводу Bayraktar TB2, звідки зброю відправляють до Польщі, а звідти в Україну.

Люди, які виступають за відправку США снарядів DPICM, наполягають, що вони допоможуть найефективнішим способом прорвати російські лінії траншей, які не укріплені та не прикриті на відкритій місцевості Донбасу. За їхніми словами, потреба ускладнюється тим, що запаси осколково-фугасних артилерійських снарядів у США вже закінчуються. Також у США вважають, що вогонь російської артилерії, можливо, знизився на 75% порівняно з високими показниками літа.

Кожен четвертий артилерійський постріл когось убиває. DPICM покаже у 20 разів кращий результат. Побачте ефективність, яка вплине на моральний дух ворога

"Кожен четвертий артилерійський постріл вбиває когось. Думаю, DPICM покаже, мабуть, у 20 разів кращий результат. Таким чином, на кожен постріл у вас буде 10 убитих росіян. Ви побачите ефективність DPICM, яка також вплине на моральний дух ворога", - сказав Ден Райс, президент Thayer Leadership, він також є радником головнокомандувача ЗСУ.

Президент Туреччини Рджеп Таїп Ердоган діє як економічний друг Кремля. У той же час у союзі з іншими причорноморськими державами та членами НАТО у військовому сенсі він проти Росії. Хоча РФ розчарована військовими постачаннями Анкари, Туреччина розширила економічні зв'язки з Росією, протидіючи зусиллям США та союзників по НАТО ізолювати економіку Москви від світових ринків. Також Туреччина пригальмувала зусилля Фінляндії та Швеції щодо вступу в НАТО, велике розчарування для інших союзників по Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Росія не підписала конвенцію ООН про касетні боєприпаси і широко їх використовує з моменту повномасштабного вторгнення. За попередніми даними, внаслідок обстрілу з застосуванням касетних боєприпасів з лютого по липень 2022 року постраждало не менше 689 мирних жителів України.

Українське лобіювання посилилося, оскільки запеклі артилерійські бої з російськими військами вже почали зношувати деякі стволи 155-мм гаубиць, наданих США і НАТО. DPICM, яким можна стріляти зі стандартних артилерійських знарядь, у п'ять-десять разів більш смертоносні, ніж стандартні осколково-фугасні снаряди, які Штати відправили в Україну. Посилаючись на зношування артилерійських батарей, Київ також запросив у Швеції так звані касетні снаряди BONUS та бомби малого діаметра, які можуть бути запущені за допомогою HIMARS.

Вогонь російської артилерії скоротився на 75%. У Москви проблеми", CNN, США

Російське вторгнення в Україну триває вже 11-й місяць. Чиновники у Києві та Вашингтоні повідомляють, що артилерійський вогонь Росії різко скоротився, у деяких місцях на 75%.

Чиновники поки що не мають чіткого пояснення. Росія може нормувати снаряди через їх брак, або це частина ширшої переоцінки тактики через успішні українські наступи. Вражаюче зниження вогню - ще одне свідчення дедалі слабшої позиції Росії на полі бою. Це також пов'язано з посиленням військової підтримки Києва західними союзниками. США та Німеччина минулого тижня оголосили, що вперше дадуть ЗСУ бойові бронеавтомобілі, і ще одну батарею ПРО Patriot.

Тим часом, Володимир Путін, на думку розвідки США, намагається зміцнити внутрішню політичну підтримку війни. Більшість опозиції всередині країни, з якою Путін та його генерали зіткнулися у зв'язку з війною, виходила від одного з найближчих його союзників - Євгена Пригожина, голови ЧВК "Вагнера". Пригожин скаржився, що міністерство оборони РФ провалило військові дії, і ПВК "Вагнера" слід дати більше зброї, повноважень та автономії для війни в Україні.

ПВК "Вагнера" втратила тисячі бійців в Україні лише за останні два місяці, заявив високий представник США.

Досі питання про арсенал Росії в основному стосувалися їх високоточних боєприпасів, таких як крилаті та балістичні ракети. Але офіційні особи США заявили, що їхнє різке зниження скорострільності артилерії може свідчити, що затяжні та жорстокі бої справили значний вплив і на постачання Росією звичайних озброєнь.

РФ довелося брати артилерійські снаряди 40-річної давності, бо їх запаси нових боєприпасів скоротилися

РФ довелося брати артилерійські снаряди 40-річної давнини, бо їхні запаси нових боєприпасів скоротилися. Для США використання зіпсованих боєприпасів, а також контакти Кремля з такими країнами, як Північна Корея та Іран, є ознаками скорочення запасів озброєнь у Росії.

Нормування боєприпасів та нижча скорострільність - відхід від російської військової доктрини, яка потребує інтенсивного обстрілу цілі масованим артилерійським вогнем.

Офіційні особи США заявили, що зміна стратегії може бути справою рук генерала Сергія Суровікіна, якого Америка вважає більш компетентним, ніж його попередники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

В Україні не було вибору, як нормувати свої боєприпаси від початку війни. Українські війська швидко витратили свої запаси 152-мм снарядів радянської епохи, коли вибухнув конфлікт. Хоча США та союзники дали сотні тисяч снарядів західного калібру 155 мм, навіть вони мають свої межі. У результаті, Україна робить у середньому близько 4-7 тис. артилерійських пострілів на день. Це набагато менше, ніж Росія.

Зниження скорострільності росіян має нелінійний характер. Бувають дні, коли вони, як і раніше, роблять набагато більше артилерійських пострілів, особливо навколо Бахмута та Кремінної, а також по Херсону.

Офіційні особи США та України дали зовсім різні оцінки російського вогню. США заявили, що швидкість знизилася в середньому із 20 до 5 тис. на день. За оцінками України показник знизився з 60 до 20 тис. на день. Обидві оцінки свідчать про аналогічну тенденцію до зниження.

Хоча в Росії надалі більше артилерійських снарядів, ніж в України, ранні оцінки США значно перебільшували їх кількість в РФ, і недооцінювали, наскільки добре українці впораються з ударами по російських логістичних об'єктах.

Росія зосереджена на зміцненні оборонних укріплень у Запорізькій області. Москва стурбована потенційним українським наступом там, чи на Луганщині

Наразі Росія більше зосереджена на зміцненні оборонних укріплень, особливо у Запорізькій області, повідомило британське міноборони. Москва стурбована потенційним українським наступом там, або на Луганщині.

"Великий український прорив у Запорізькій області серйозно поставить під сумнів життєздатність російського "сухопутного мосту", який з'єднує РФ та Крим. Успіх на Луганщині підірве проголошену Росією військову мету - звільнення Донбасу", - заявило міністерство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Напруженість відносин між кремлівськими військовими та ПВК "Вагнера" також зростає на тлі публічних скарг найманців, що у них закінчується зброя, та повідомлень, що їхній лідер Пригожин хоче взяти під контроль прибуткові соляні шахти біля Бахмута.

Чиновник повідомив, що ПВК "Вагнера" зазнала тяжких втрат в операціях під Бахмутом з кінця листопада.

"З загону майже 50 тис. найманців, зокрема, 40 тис. засуджених, 4100 убитих і 10 тис. поранених. З них понад 1000 убитих з кінця листопада до початку грудня під Бахмутом. Близько 90% убитих засуджені", - сказав чиновник.

"Вона наважилася підійти ближче до лінії фронту, ніж будь-хто в Берліні", Die Welt, Німеччина

Жоден німецький міністр не наважився настільки наблизитися до лінії фронту. Коли глава МЗС ФРН Анналена Бербок відвідала Київ у середині травня, російські війська лише недавно відійшли від української столиці, залишивши масові поховання у Бучі та інших місцях. Коли на початку червня до Одеси приїхала міністр культури ФРН Клаудія Рот, ситуація там трохи розрядилася.

У вівторок Бербок відвідала Харків, друге за величиною місто України до війни. Його продовжують обстрілювати ракетами. Вона мандрувала зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою, з яким зранку сіла на потяг у Києві. Бербок найвищий іноземний політик, який відвідав це місто з початку війни.

Візит в Україну, третій у заліку Бербок, був запланований на грудень. Те, що вона прийняла запрошення Кулеби і поїхала до Харкова, може стосуватися суперечок щодо танків Marder.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Спочатку президент Франції Еммануель Макрон виступив з ініціативою поставити Україні подібну військову техніку, потім його приклад взяв президент Байден, останньою стала Німеччина.

У центрі уваги її візиту становище цивільного населення.

"Можете відчути, як холодно, коли відключили електрику, а на вулиці -7", - каже Бербок.

Потім про свою роботу їй розповіла завідувачка дитячої лікарні, а мати, чия дитина лікується там, дякувала лікарям та "нашим героїчним солдатам". Коли настала черга Бербок, вона встала і зробила кілька кроків до дітей та матерів.

"Коли мене запитали, чи небезпечно їхати в Україну, я сказала: "Трохи. Але українці найсміливіші люди, яких знаю. Хочу показати це світу" - Анналена Бербок

"У мене двоє дітей. Коли мене запитали, чи небезпечно мені їхати в Україну, я сказала: "Трохи. Але українці найсміливіші люди, яких знаю. Хочу показати це світу", - сказала Бербок.

Потім вона сказала, що вони з Кулебою потоваришували, і вона сподівається, що у дітей у лікарні теж з'являться нові друзі та іграшки, які вона привезла.

За словами Бербока, навіть якщо ви перебуваєте в Харкові кілька годин, можете відчути, що війна ще вирує. Місто символізує її жах та надію.

"Ось чому ми не послабимо військову, гуманітарну та медичну допомогу", - сказала Бербок.

Її подарунок 20 млн євро на розмінування. Чи буде допомога включати танки Leopard-2?

"Справа не у видах зброї, а у звільненні території", - відповідає Бербок. І Німеччина координуватиме дії з партнерами.

"Не маю сумніву, що Україна отримає ці танки. Бо в глибині душі в Берліні знають, що вони потрібні. Що довше затягують рішення, то більше буде жертв серед мирного населення", - сказав Кулеба.

Він намагався формулювати критику якомога м'якше. Відразу після цього дякував Берліну за попередню допомогу зброєю та "дівчині Анналені" за роль, яку зіграла.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що у НАТО створилося дві групи країн. Одна за примирення з Росією навіть ціною територіальних втрат України. Друга за повну перемогу Києва та максимальне ослаблення Росії, щоб не могла нападати на сусідів бодай кілька десятиліть. Другу очолює Польща, яка переконує інші країни Альянсу дати Україні всю зброю, потрібну для перемоги. Києву треба перемогти цього року, щоб війна не затягувалася, інакше шанси українців на перемогу зменшуватимуться.