НБУ змінив правила зняття готівки на касах магазинів, аптек та АЗС

Готівка на касі магазину
Готівка на касі магазину

Нові вимоги Національного банку до готівки в супермаркетах і торгових мережах

Національний банк України встановив нові вимоги до якості готівкових коштів, які видаються клієнтам у супермаркетах і торгових мережах. За повідомленням прес-служби НБУ, ця ініціатива має на меті поліпшення якості готівкового обігу та забезпечення громадян лише придатними для обігу банкнотами та монетами.

Тепер суб'єкти господарювання, які надають послугу "готівка на касі", зобов'язані видавати власникам платіжних карток лише ті платіжні банкноти та монети, які не викликають сумнівів у їхній справжності та платіжності.

Особлива увага приділена зношеним банкнотам – їх заборонено видавати клієнтам. Але такі банкноти повинні вилучатися з обігу та здаватися до банків разом із готівковою виручкою.

Крім того, встановлено нові правила зберігання готівкових підприємств у неробочий час. Тепер підприємства мають право тримати готівку в касах до певного самостійного ліміту. Якщо сума готівки перевищує цей ліміт, надлишок має бути зарахований на рахунки підприємств, відкриті у постачальників платіжних послуг.

Користувачі можуть знайомитися із новими правилами та вимогами НБУ, які спрямовані на покращення готівкового обігу, отримавши гроші з банківської картки при покупках в різних торгових закладах.

Читайте також