Не лише бали: в Україні почнуть по-новому ставити оцінки школярам 5-9 класів

П'ятірка на блакитному фоні з гармошкою
П'ятірка на блакитному фоні з гармошкою

Міністерство освіти і науки України затвердило нові Рекомендації щодо оцінки результатів навчання учнів 5-9 класів відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти. Цей документ встановлює єдині підходи до оцінки та запроваджує нову форму Свідоцтва досягнень учня.

Про це повідомляє сайт МОН.

Нова система оцінювання зберігає 12-бальну шкалу, розділену на чотири рівні:

  • початковий (1-3 бали),
  • середній (4-6 балів),
  • достатній (7-9 балів),
  • високий (10-12 балів).

Кожен рівень має докладний опис, який допоможе вчителям об'єктивніше оцінювати досягнення учнів.

Ключовою новацією є використання Свідоцтва досягнень, що складається з двох частин. Перша частина - "Характеристика навчальної діяльності" - оцінює вміння учня, такі як критичне мислення, ініціативність без використання балів. Друга частина - "Характеристика результатів навчання" - містить бальні оцінки за предмети та інтегровані курси.

Важливо відзначити, що школи мають право адаптувати форму Свідоцтва досягнень відповідно до своїх освітніх програм та потреб учнів. Це підкреслює гнучкість нової системи та повагу до автономії навчальних закладів.

Міністерство також рекомендує вчителям враховувати різні освітні потреби учнів та можливі освітні втрати під час проведення оцінки. Це дозволить забезпечити більш індивідуальний підхід до кожного учня та сприятиме реалізації освітніх програм навчальних закладів.

Крім того, раніше українцям розповіли,  як зміниться робота дистанційних шкіл у 2024-2025 навчальному році.

Читайте також