Не тільки повістки: як вручатиметься вимога ТЦК і що загрожує ухилянтам

Новий закон про посилення мобілізації

Закон №10449 вводить новий документ від Територіальних військово-командувань (ТЦК) - вимоги, які відрізнятимуться від повістки.

"Судово-юридична газета" пояснила, що ці вимоги є попередженням, після якого ТЦК може звернутися до суду для обмежені прав керування автомобілем особи, яка ухиляється від призову на службу.

Ці заходи вживаються через судову процедуру перед виконанням певних дій ТЦК.

Наприклад, керівник ТЦК, який встановив неявку на виклик, непроходження медичного огляду, неуточнення військових даних у ТЦК протягом 60 днів, а також порушення закону про мобілізацію, звертається до поліції для затримки та доставки громадянина до ТЦК.

У разі неможливості затримання та доставки громадянина до ТЦК поліція повинна надіслати відповідь у письмовій формі протягом 5 днів. Після цього, керівник ТЦК повинен надіслати громадянину вимогу з виконання обов'язку за допомогою рекомендованого листа поштовими службами.

Вимога вважається врученою, якщо вона була отримана під розписку або якщо поштовий оператор позначив її як невручену з причини відмови одержувача або неможливості доставки за вказаною адресою.

Якщо громадянин протягом 10 днів не виконав вимогу, ТЦК може звернутися до суду з проханням обмежити його право керувати транспортним засобом.

Крім цього, ухилістям може бути обмежений доступ до адміністративних послуг в Україні.