Негода в Україні. Синоптики попередили мешканців двох регіонів про небезпеку

Негода і хуртовини очікуються в Україні

Завтра, 9 січня, негода і хуртовини продовжуватимуться в Україні, особливо в південних і південно-східних областях. Температура вночі впаде до 15-20 градусів морозу, а в деяких регіонах навіть до 25 градусів. Про це повідомляє Укргідрометцентр.

Вночі у південних та південно-східних областях, вдень на крайньому півдні країни сніг, місцями ожеледь, на решті території без опадів - розповіли синоптики, додавши, що вітер буде північно-східний з переходом на північно-західний, 5-10 м/с, у південній частині вночі місцями пориви 15-20 м/с, хуртовини.

За даними Укргідрометцентру, температура вночі опуститься до 15-20 градусів морозу, а в Чернігівській та Сумській областях навіть до 25 градусів, вдень підніметься до 7-12 градусів.

У південних областях та на Закарпатті вночі буде 8-13 градусів морозу, в Криму 1-6 градусів морозу, вдень 2-7 градусів морозу, на Закарпатті та в Криму близько 0 градусів - додали синоптики.

Енергетики розпочинають планові відключення

Негода, що триває у різних частинах України, суттєво впливає на енергосистему країни, заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Він зазначив, що через потужні снігопади та крижані дощі відбуваються збої у роботі електромереж, тому найближчим часом можуть бути запроваджені планові відключення.

В результаті негоди вже було знеструмлено близько 400 населених пунктів, повідомляє Укренерго. Крім того, через бойові дії та інші причини без світла залишаються понад 450 населених пунктів.

Найбільше постраждала Дніпропетровська область, де без світла залишаються 202 населених пункти, а також Миколаївська з 54, Одеська з 58, та Черкаська з одним знеструмленим населеним пунктом. В Донецькій області понад добу без світла перебувають 4 населені пункти. Загалом без світла залишається 396 населених пунктів.

Внаслідок бойових дій та інших причин понад 450 населених пунктів залишаються без світла. Окрім цього, у Донецькій, Харківській та Херсонській областях пошкоджені деякі мережі обленерго через обстріли. Також було знеструмлено одне вугледобувне підприємство в Донецькій області.

Для компенсації енергії імпортується електроенергія зі Словаччини та Румунії. Загальний обсяг становить 2 865 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 469 МВт.

За даними компанії Укренерго, 7 січня споживання електроенергії було вищим на 3,7% порівняно з попередньою неділею 31 грудня.