Нестача робочої сили в Нідерландах: експерт пояснив, чому біженці не зарадять

Міграція не вирішить проблему нестачі робочої сили в Нідерландах

За даними Центрального бюро планування Нідерландів, міграція не допоможе вирішити проблему з нестачею робочої сили в країні. За результатами 2023 року безробіття трохи зменшилося, але все ще становить 3,5%. У країні було створено 173 тис. робочих місць, але більше однієї п'ятої частини з них займають самозайняті особи. Кількість робочих місць зросла майже на 1,8 мільйони протягом дев'яти років.

Мігранти не можуть працювати у всіх секторах

Аналіз інституту, що входить до складу Міністерства економіки та клімату Нідерландів, показує, що гастарбайтери можуть компенсувати дефіцит робочої сили у деяких секторах, але через мовний бар'єр вони не можуть працювати у всіх галузях. Прибуття більшої кількості трудових мігрантів також призводить до збільшення попиту на товари та послуги, що потребує більше працівників. Нестача робочої сили торкається майже всіх галузей, зокрема житлового будівництва, охорони здоров'я, освіти та енергетики.

Загальна ситуація на ринку праці в Нідерландах

На ринку праці Нідерландів було більше вакансій, ніж тих, хто шукає роботу. На 100 безробітних припадає 114 вільних вакансій. 73% населення віком 15-75 років працює. Крім офіційно безробітних, ще 525 тис. осіб, які зайняті неповний робочий день, хотіли б мати більше робочих годин. Рівень вакансій трохи знизився, але компаніям все ще складно знайти достатню кількість персоналу. Найвищий рівень вакантності в будівництві, а найнижчий - у освіті.

Необхідні заходи для вирішення проблеми

Директор Центрального бюро планування вважає, що перепідготовка працівників, залучення працівників з-за кордону та перехід на повний робочий день не є достатніми рішеннями. Державі потрібно втрутитися і покращити умови зайнятості у галузях, які стикаються з нестачею робочої сили, таких як охорона здоров'я та освіта. Таким чином вони стануть привабливішими для працівників порівняно з іншими секторами.

У Нідерландах також є проблема з розміщенням українських біженців, оскільки муніципальні притулки практично заповнені.