Незалежно від віку: українцям озвучили умови виходу на пенсію для військових

Військові на пенсії: умови виходу
Військові на пенсії: умови виходу

Військовослужбовці, які витратили значну частину свого життя на службу в армії або тривалий час служили в інших силових структурах, мають право на пенсію за вислугу років, повідомляє видання "На пенсії".

Закон "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" передбачає призначення пенсії за вислугу років за таких умов:

  • Пенсію за вислугу років отримують особи незалежно від віку, якщо вони мають 25 років військової служби (20 років для льотчиків та підводників).
  • Особам у віці 45 років призначається пенсія за вислугу років, якщо на день звільнення вони мають загальний стаж не менше 25 років, з яких не менше 12 років та 6 місяців - календарної вислуги.
  • Особам у віці 45 років призначається пенсія за вислугу років, якщо на момент звільнення вони мають 20 років військової служби незалежно від загального стажу.

Згідно з експертами, деякі види служби можуть зараховуватись у вислугу років в полуторному, подвійному та навіть потрійному розмірі, що дозволяє військовослужбовцям накопичити необхідний стаж для отримання пенсії швидше. Наприклад, у потрійному розмірі зараховуються періоди безпосереднього участі у бойових процесах.

Раніше "Хвилею" також було розповідано про виплати, які можна отримати особам з інвалідністю внаслідок війни за наявності статусу УБД.

Читайте також