Німеччина та її союзники готують новий пакет військової допомоги Україні на 1,4 млрд євро

Військова допомога Україні від Німеччини та її союзників
Військова допомога Україні від Німеччини та її союзників

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що готується новий пакет військової допомоги для України на суму 1,4 млрд євро. Він заявив про це перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським у Берліні. Пакет допомоги спільно підготовляється з Бельгією, Данією та Норвегією і планується надати до кінця 2024 року. Він включатиме різні військові системи, зокрема системи протиповітряної оборони IRIS-T та Skynex, зенітні установки "Гепард", гаубиці, самохідні артилерійські установки, бронемашини, бойові дрони, радіолокаційні станції та боєприпаси.

Шольц підкреслив, що Німеччина є другим найбільшим постачальником військової допомоги для України і активно сприяє посиленню української протиповітряної оборони. Він також зазначив, що у бюджеті ФРН на наступний рік закладено 4 млрд євро на пряму двосторонню допомогу Україні. Крім того, Шольц нагадав про підготовку країнами G7 та Євросоюзом багаторічного кредиту для України на 50 млрд доларів, який планують погашати з доходів від заморожених російських активів.

Важливо зазначити, що вже на початку вересня Німеччина замовила 17 систем протиповітряної оборони IRIS-T для України, а на початку жовтня Міноборони ФРН повідомило про передачу Україні нових систем протиповітряної оборони IRIS-T середньої та малої дальності.

Під час пресконференції з Зеленським, Шольц також погодився з ідеєю про участь Росії у наступному "Саміті миру".

Читайте також