Новий закон про мобілізацію: комітет ВР не дійшов згоди щодо одного питання

Комітет Верховної Ради розглянув питання мобілізації

У комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки обговорили всі 16 питань нового законопроєкту про мобілізацію, але не змогли домовитися щодо демобілізації. Про це повідомив секретар комітету Роман Костенко в інтерв'ю lb.ua.

Згідно з його словами, ще немає рішення про те, як відбуватиметься демобілізація військових під час війни.

«Звичайно, як парламентарі ми говоримо про те, що цих людей потрібно відпустити через 36 місяців. Вони виснажені, багато з них безпосередньо беруть участь у бойових діях. І навіть ті, хто не бере, також виснажені – у їхньому випадку, це розлука з родиною. Так, не всі військові готувалися до війни», – зазначив Костенко.

Депутат наголосив, що вже зараз необхідно працювати з великою кількістю майбутніх демобілізованих військових.

«Якщо буде прийняте рішення, це понад 200 тисяч людей одномоментно прийдуть. З ними треба буде спілкуватися. Ми маємо зробити так, щоб вони інтегрувалися в суспільство, а не лякали його. Інакше виникне прірва між ветеранами і тими, хто не воював», – вважає Роман Костенко.

Раніше парламентарі врегулювали питання відстрочки аспірантів та доглядальників під час мобілізації.

Законопроєкт про мобілізацію може бути прийнятий Верховною Радою до кінця березня. Наразі розглядаються 4 195 пропозицій, які будуть враховані в комітеті та юридичному управлінні.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про демобілізацію. Згідно з проєктом, військовослужбовці, чия строк служби закінчився під час воєнного стану, та ті, хто продовжує служити понад встановлені терміни, звільняються в запас «за терміни, визначені указом президента».

Кабінет міністрів також вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку. Пропонується змінити призовний вік з 27 до 25 років та встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від військового обліку та служби.

Читайте також:

  • Що пішло не так із законом про мобілізацію?
  • Закон про мобілізацію. Друга версія краще?
  • Нещадна мобілізація. Все, що треба знати про скандальний законопроєкт