NYT озвучило одну із можливих причин катастрофи українського F-16

Український військовий літак F-16
Український військовий літак F-16

Президент України Володимир Зеленський прийняв рішення про відставку головнокомандувача Повітряних сил країни, генерал-лейтенанта Миколи Олещука. Це сталося після краху винищувача F-16, яке може бути результатом "дружнього вогню".

Згідно з повідомленням The New York Times, є "ознаки" того, що літак міг бути збитий ракетою з комплексу Patriot. Однак версії технічної несправності та помилки пілота також не виключаються.

Микола ОлещукЗРК Patriot

Зеленський не вказав на конкретні причини звільнення Олещука, але заявив про необхідність посилення військового керівництва та дбайливе ставлення до особового складу та всіх солдатів.

Володимир Зеленський

Аварія F-16 сталася під час відбиття повітряної атаки російських сил. Ця подія негативно вплинула на зусилля України щодо інтеграції цих літаків у свої військові операції та на переконання союзників по НАТО у їхню ефективність.

Пілот, який загинув у краху, був одним з українських льотчиків, які пройшли швидку програму навчання перед вступом у бій. Експерти зазначають, що такий підготовка насилу несе додаткові ризики.

Втрата літака є серйозною невдачею, але аварії винищувачів не є незвичайним явищем навіть у мирний час. Вплив цього інциденту на спільні військові зусилля України буде незначним, за словами військових фахівців.

Винищувачі F-16 / Фото: wikipedia.org

F-16 стали символом оборони України, а їхні пілоти вважаються національними героями. Українці покладають великі надії на потенційний вплив цих літаків на бойові дії, оскільки вони краще оснащені для оборонних та наступальних операцій порівняно з радянськими літаками, які досі використовуються ВВС України.

Читайте також