Прибережні води Криму під загрозою екологічної катастрофи - експерт

Порушення прибережних вод Криму - екологічна катастрофа
Порушення прибережних вод Криму - екологічна катастрофа

Стан прибережної території Чорного моря в окупованому Криму наближається до екологічної катастрофи. Про це заявив голова правління ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк під час брифінгу "Довкілля Криму: зміни та втрати в період повномасштабної війни".

"У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи. Величезна кількість військових суден, які постійно перебувають біля Кримського узбережжя, зруйнували глибоководні скиди стічних вод. Масштаби забруднення моря настільки великі, що навіть окупанти в багатьох містах південного узбережжя Криму заборонили людям користуватися пляжами", - сказав він.

За словами Василюка, значний збиток природі Криму завдав проведення систематичних масштабних військових навчань окупантів, які розпочалися підготовкою до повномасштабної війни у 2022 році. Ці навчання пройшли на території Опукського природного заповідника в Керченському півострові. Зазначимо, що гірська територія заповідника стала мішенню для ракетних ударів, виконаних окупантами.

Крім цього, будівництво Керченського мосту негативно вплинуло на природу Криму, оскільки перекрило Керченську протоку, яка є важливим місцем для дельфінів та риби, що розмножується в Азовському морі та переходить до Чорного моря.

Василюк підкреслив, що довкілля Криму також страждає від сучасної забудови та будівництва нових військових баз на півострові. Наприклад, для будівництва траси "Таврида" було зруйновано природні території, кургани, археологічні об'єкти. Траса стала перепоною в природі Керченського півострова, і найбільше лісів було вирубано поблизу останніх кілометрів цієї траси.

Читайте також