Обхід санкцій: комплектуючі британських фірм потрапляють до Росії - ЗМІ

За даними аналітиків Sky News, комплектуючі від британських фірм потрапляють до Росії через країни Центральної Азії, такі як Киргизстан, Вірменія та Узбекистан. Вони відправляють обладнання для безпілотників, важку техніку та інші товари.

Експорт до Киргизстану зросла більш ніж на 1100% і виявилося, що ці товари потрапляють до Росії. Навіть після введення санкцій у зв'язку з вторгненням Росії до України, деякі товари з Великобританії все ще доходять до Москви. Це так звані товари "подвійного призначення", які можуть використовуватися як у цивільних, так і військових цілях.

Аналітики встановили, що інші європейські країни, зокрема Німеччина та Польща, також постачають значну кількість обладнання до Росії через країни Кавказу та Центральної Азії.

"Вони звичайно одержують замовлення від російського підрядника, який, можливо, знаходиться в одній з цих країн Центральної Азії", - заявив Робін Брукс, колишній головний економіст фінансової організації the IIF.
"Зі Західної Європи, особливо з ЄС, це триває вже деякий час. Брюссель добре про це знає, і виникає ключове питання: чому нічого не робиться на центральному рівні ЄС, щоб зупинити це?" - додав Брукс.

Представник Sky News зазначив, що недавно було створено Управління з реалізації торгових санкцій з метою посилення контролю за дотриманням санкцій.

Джерело: РБК-Україна