Обійми з Дудою, Джонсом та Байденом: хто зі світових політиків побував в Україні за рік війни

Минає рік відтоді, як країна-агресорка Російська Федерація пішла повномасштабною неспровокованою війною на Україну.

За цей час десятки політичних діячів відвідали Київ та інші українські міста на знак підтримки. Gazeta.ua нагадує про найважливіші візити до України перших осіб світової політики за час війни.

Першими з початку вторгнення приїхали в Україну прем'єри Польщі, Чехії та Словенії Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Янез Янша. Їхній візит до Києва відбувся 15 березня. Президент Володимир Зеленський тоді назвав цей візит "рішучим проявом підтримки" країни, яка зазнала нападу. Моравецький після цього був у Києві ще двічі 1 червня та 9 вересня.

Після відступу російських військ з-під столиці в Україні майже кожен день бували світові політики. 8 квітня приїжджав прем'єр Словаччини Едуард Хегер, а 9 квітня у Києві вперше побував уже колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Під час візиту Джонсон оголосив про новий пакет фінансової та військової допомоги для України. У нього почалася така міцна дружба з президентом Зеленським, що британський політик приїжджав до Києва ще двічі.

13 квітня в Україні були президенти Польщі, Латвії, Литви та Естонії Анджей Дуда, Егілс, Левітс, Гітанас Науседа та Алар Каріс. У квітні в Україні також були прем'єр-міністри Іспанії, Данії, Румунії та Болгарії.

8 травня до столиці приїжджав прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він оголосив про повернення посольства Канади та пообіцяв нову партію зброї. Крім того, у травні в Україні були прем'єрка Фінляндії Санна Марін, президентка Словаччини Зузана Чапутова, прем'єр Португалії Антоніу Кошта та знову приїжджав Дуда.

16 червня у Києві побувала важлива іноземна делегація у складі президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Румунії Клауса Йоханіса та вже колишнього прем'єра Італії Маріо Драгі. Важливим результатом переговорів у Києві стала підтримка цими лідерами заявки України на статус кандидата на членство у Євросоюзі. Наступного дня до Києва знову приїжджав Джонсон.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У червні-липні приїжджали до України прем'єр-міністри Люксембургу, Австралії, Швеції, Ірландії, Нідерландів, а також президенти Індонезії, Молдови, Гватемали, Литви.

18 серпня приїжджав президент Туреччини Реджеп Ердоган, але не до Києва, а до Львова. На переговорах Ердогана, Зеленського та генсека ООН обговорювалася, зокрема, зернова угода. Ердоган тоді знову заявив про готовність виступити посередником у переговорах між РФ і Україною.

Напередодні Дня Незалежності вже втретє до Києва приїхав Анджей Дуда. Тоді разом із Зеленським він відкрив Алею сміливості на площі Конституції. А 24 серпня із третім неоголошеним візитом прибув Джонсон. Для нього це була остання поїздка в Україну у ролі прем'єр-міністра Великої Британії.

Восени у Києві побували президент Латвії, прем'єр Польщі та президент Німеччини.

Також до Києва приїжджали президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, генсек ООН Антоніу Гутеріш, держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен і голова Пентагону Ллойд Остін. А також міністри закордонних справ різних країн.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен 16 лютого прибув до Києва. Це перший візит ізраїльського високопосадовця до України з початку повномасштабної війни.

У понеділок, 20 лютого, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден приїхав до Києва.

Це перший офіційний візит Байдена в Україну за час його президентства. Президент США навідався до Києва до роковин повномасштабного нападу Росії.

Представники української та американської влади приїзд Байдена не анонсували з міркувань безпеки.

21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін виступить у "Гостиному дворі" в Москві зі зверненням до Федеральних зборів. Кремль уже анонсував виступ російського диктатора до роковин війни.

Для президента РФ Путіна ставка у війні проти України це не лише майбутнє російської держави, її цілісність, "імперська велич" та міжнародний престиж, а й власне життя та особисте місце в історії. Тому для нього неприйнятний вихід з України, йому потрібна лише перемога.

Російський диктатор вкотре дав своїм окупаційним військам дедлайн на захоплення Донбасу. Тепер він хоче, аби росіяни вийшли на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей до березня. Путін уже не вперше встановлює дедлайн для захоплення українських територій.

Росіяни полюбляють гучні дати, тому новий наступ до роковини початку вторгнення цілком ймовірний. Метою окупантів може стати чергова спроба вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.