Обстеження у сімейного лікаря: що можна пройти безплатно

Кожен хто став підписником декларації з лікарем первинної медичної допомоги, має право на отримання певних видів лабораторних і діагностичних досліджень. Основна інформація про це була розміщена на сайті Міністерства охорони здоров'я. Лікар, яким займається конкретний пацієнт, має можливість провести огляд пацієнта та виконати при необхідності певні види обстежень, такі як скринінг на певні захворювання чи швидкі тести на інфекційні захворювання.

Безкоштовно пацієнт може пройти такі види обстежень: інструментальну діагностику (електрокардіографія, пікфлуометрія), вимірювання гостроти зору та слуху, отримати направлення для консультації з лікарем-спеціалістом, пройти скринінг на наявність розладів психіки та поведінки, раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Крім цього, у рамках лікарської допомоги пацієнт має можливість здати загальний аналіз крові та сечі, а також аналіз рівня холестерину і глюкози у крові. Для проведення лабораторних досліджень, лікар видаватиме пацієнту направлення на дослідження, після чого пацієнт буде направлений до лабораторії.

Всі витратні матеріали для проведення обстежень (пробірки для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртові серветки тощо) не є платними для пацієнта, оскільки їх вартість вже включена до послуг першої медичної допомоги. Таку інформацію повідомило Міністерство охорони здоров'я. У разі необхідності, лікар може направити пацієнта на додаткові обстеження або до лікаря спеціаліста.

Починаючи з 1 квітня, пацієнти можуть отримувати рецептурні препарати в аптеці не лише на паперовому рецепті, але і за допомогою електронного рецепта. Інформацію щодо того, які ліки потребують рецепта, можна отримати за допомогою Міністерства охорони здоров'я. В Україні також діє програма "Доступні ліки", яка надає можливість пацієнтам отримувати лікарські засоби, включені до цієї програми, безкоштовно або за невелику доплату, для амбулаторного лікування.