Овочі, фрукти, м'ясо, молоко, крупи, хліб: як можуть змінитись ціни на продукти восени

Портрет овоча та фруктів на яскравому тлі
Портрет овоча та фруктів на яскравому тлі

Українці з нетерпінням чекають осені через можливість подорожчання продуктів. Завищення акцизів на паливо та проблеми з електроенергією можуть вплинути на ціни. Також передбачається загроза дефіциту хліба та зростання цін на каву й шоколад.

Літо 2024 року було спекотним, що спонукало виробників та торгові точки переглядати ціни через відключення електроенергії. Проте на відміну від попередніх років, цього сезону кавуни коштували найменше за останні 3 роки - від 9 грн/кг.

Овочі та фрукти є доступними, проте ціни на них різні. Капуста значно подорожчала, але кабачки й баклажани можна придбати за різними цінами в магазинах та на ринках. Огірки теж варіюються за якістю, але томати є досить доступними.

Ціни на м'ясо залишаються високими, а ціни на молочні продукти також зростають. Цукор та олія подорожчали, а на зерно та хлібобулочні вироби також відбуваються зміни у цінах.

Прогнозується, що ціни на продукти зміняться взимку. Підприємці попереджають про можливе подорожчання на 20-30%. Однак, точних прогнозів поки немає. Національний банк передбачає помірну інфляцію на рівні 8,2% до кінця 2024 року.

Читайте також